Proiectul SII Analytics al SRI, suspect! Se cere o investigaţie serioasă!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Proiectul SII Analytics al SRI, suspect! Se cere o investigaţie serioasă!

Eveniment 31 Ianuarie 2017 / 19:24 512 accesări

Șase organizații ale societății civile - Societatea Academică din România (SAR), Active Watch, Asociația Miliția Spirituală, Asociația pentru Apărarea Drepturilor Omului în România - Comitetul Helsinki (APADOR-CH), Asociația pentru Tehnologie și Internet (ApTi) și Centrul pentru Resurse Juridice (CRJ) - au adresat Comisiei de control al SRI din Parlament o scrisoare prin care cer investigarea proiectului SII Analytics al SRI.

Există „suspiciunea că SRI a intervenit la înalţi oficiali ai Guvernului Cioloş pentru aprobarea acestui proiect, ba chiar şi la primul-ministru, şi că ultima tranşă a acestui proiect survine pe fondul unor încălcări constituţionale mai vechi, acoperite prin decizii ale CSAT a căror constituţionalitate nu a fost verificată”, se arată în scrisoare. Cele cinci organizații semnatare susțin că tematica sesizării „se circumscrie exact misiunii” Comisiei de control al SRI, iar faptele asupra cărora parlamentarii sunt sesizați „creează un precedent periculos pentru democraţia noastră, contravin dreptului european şi bunei gestionări a fondurilor europene”. În sesizarea propriu-zisă se arată că există suspiciunea că SRI ar fi fost favorizat înaintea și în cadrul procedurii de licitație a proiectului din Fondul European de Dezvoltare Regională (FEDR), licitație la care, de altfel, a existat un singur ofertant.

Redăm mai jos, integral, sesizarea trimisă Comisiei SRI din Parlament:

„În atenţia Comisiei comune permanente a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru exercitarea controlului parlamentar asupra activităţii SRI

Stimate doamne, stimaţi domni.

Dorim să vă semnalăm următoarele fapte în legătură cu proiectul SII Analytics al SRI, cu precizarea că ele au făcut obiectul unei sesizări a Comisiei Europene şi al mai multor articole de presă.

Considerăm că ar trebui să investigaţi cu prioritate faptele semnalate aici, existând suspiciunea că SRI a intervenit la înalţi oficiali ai Guvernului Cioloş pentru aprobarea acestui proiect, ba chiar şi la primul-ministru, şi că ultima tranşă a acestui proiect survine pe fondul unor încălcări constituţionale mai vechi, acoperite prin decizii ale CSAT a căror constituţionalitate nu a fost verificată. Considerăm că atât posibila intervenţie, cât şi proiectul în sine creează un precedent periculos pentru democraţia noastră, contravin dreptului european şi bunei gestionări a fondurilor europene şi că această tematică se circumscrie exact misiunii dvs.

Societatea Academică din România (SAR)

Active Watch

Asociația Miliția Spirituală

Asociația pentru Apărarea Drepturilor Omului în România - Comitetul Helsinki (APADOR-CH)

Asociația pentru Tehnologie și Internet (ApTi)

Centrul pentru Resurse Juridice“

Taguri articol


12
Pagina a fost generata in 0.1778 secunde