Protecţia Consumatorilor introduce de azi cazierul contravenţional pentru firme

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
PENTRU EVITAREA NESANCȚIONĂRII ABATERILOR REPETATE Protecţia Consumatorilor introduce de azi cazierul contravenţional pentru firme Toate controalele ANPC vor fi documentate foto și video de inspector, doar cu informarea și fără acordul sociețății controlate
Social 01 Septembrie 2019 / 10:58 1620 accesări 0 comentarii

ANPC introduce cazierul contravenţional, începând cu data de 1 septembrie, si va permite identificarea operatorilor economici şi a faptelor pentru care s-au aplicat deja sancţiunea avertismentului, astfel încât la o nouă încălcare, aceasta să nu mai fie repetată, informează instituţia.

În acord cu hotărârile pronunţate de catre instanţele de judecată, în cauzele din domeniul protecţiei consumatorilor, ce au în vedere principiul proportionalitatii aplicarii sancțiunii, conform căruia „dacă operatorul economic a mai fost sanctionat anterior cu avertisment se au în vedere și circumstanțele personale ale contravenientului”, sens în care, se poate aplica sancțiunea cu amendă contravențională. La stabilirea sancțiunii, în cazul în care se constată că pentru aceeași abatere operatorul economic a mai fost sancționat cu avertisment, agentul constatator va avea în vedere cazierul contravențional precum și aplicarea eventualelor sancțiuni contravenționale complementare.

Experienţa dobândită în cadrul controalelor realizate de catre comisarii ANPC în decursul timpului a arătat că probele (foto şi video) obţinute în aceste situaţii au fost esenţiale în câştigarea unor procese în instanţă, în baza proceselor-verbale de constatare a contravenţiei încheiate cu această ocazie. ANPC respectă prevederile legale în ceea ce privește legislația în vigoare, modificând procedura de control prin luarea unor măsuri legale necesare pentru astfel încât filmarea şi fotografierea în cadrul actului de control să devină obligatorii, doar cu informarea comerciantului, şi fără a i se solicita acestuia un acord prelabil în vedere preconstituirii de probe.

ANPC va lua toate măsurile necesare pentru a se asigura că toate echipele de control sunt dotate din punct de vedere tehnic cu echipamente necesare pentru filmare şi fotografiere.

”Măsurile anunţate astăzi se înscriu în abordarea de control unitară la nivel national şi în politica de toleranţă zero a ANPC faţă de încălcările legislaţiei de către comercianţi, în special în privinţa celor repetate. Nu mai vrem să ignorăm ”perseverenţa” unor comercianţi în a produce iar şi iar aceleaşi neplăceri consumatorilor şi suntem gata să le arătăm acestora că şi Autoritatea este gata să persevereze şi să performeze în a le opri orice încercare de încălcare a legii”, a declarat Horia-Miron Constantinescu, preşedintele ANPC.Ştiri recomandate

Pagina a fost generata in 0.2886 secunde