Protest la instanțele constănțene! Grefierii au oprit lucrul!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Protest la instanțele constănțene! Grefierii au oprit lucrul!

Eveniment 03 Octombrie 2016 / 13:06 4428 accesări

Tensiunile sunt mari în Justiția din România, în condițiile în care problemele sistemului sunt cronice și arhicunoscute, dar soluțiile par să lipsească. Pentru moment, mișcările de protest vizează atragerea atenției asupra acestor chestiuni, dar la orizont se profilează greva. Zeci de grefieri de la Curtea de Apel Constanța, Tribunalul Constanța și de la Judecătorie au luat parte luni după-amiază la o acțiune de protest față de lipsa de implicare a Ministerului Justiției în soluționarea problemelor pe care le întâmpină în activitate. Aceștia au întrerupt lucrul în intervalul 13.00 - 14.00 pentru a atrage atenția opiniei publice și factorilor de decizie asupra nemulțumirilor pe care le au. Oamenii au ieșit pe treptele Palatului de Justiție, dar și în fața sediului Judecătoriei. Ei au precizat că ședințele de judecată aflate în derulare în perioada rezervată acțiunii nu au fost afectate. "Din anul 2013 au avut loc diferite modificări legislative care au condus la creșterea volumului de activitate, însă schemele de personal nu au fost adaptate acestei situații. Ca urmare se fac ore suplimentare, care, însă, nu se plătesc. Există inechități salariale. Spațiile în care lucrăm sunt mici. Suntem câte cinci sau șase persoane într-un birou. Avem probleme și în ceea ce privește logistica. Calculatoarele sunt vechi, imprimantele - la fel. Avem colegi care s-au îmbolnăvit din cauza condițiilor de muncă. Sperăm ca ministrul Justiției să deblocheze posturile, să creeze spații de lucru mai bune, să voteze legea pensiei, să ne dea un nou statut, să rezolve problemele legate de salarii", a declarat Mădălina Drăgoi, grefier-șef la Curtea de Apel Constanța.

Volumul de activitate al grefierilor a crescut considerabil după intrarea în vigoare a noilor coduri (civil și penal), dar și a legilor speciale (cea a insolvenței sau cea a achizițiilor publice). Oamenii spun că situația a devenit între timp infernală. "Țineți cont de faptul că Judecătoria Constanța este a doua instanță după București cu volumul cel mai mare de lucru", a adăugat Mădălina Drăgoi. "Doar în acest an, pe rolul Judecătoriei Constanța au fost înregistrate aproape 27.000 de dosare", au precizat protestatarii. Probleme similare există și la Tribunalul Constanța. "Volumul de muncă este foarte mare, ședințele din penal se termină târziu, la șapte sau la opt seara, în condițiile în care programul meu începe la ora opt dimineața. Sunt 10 sau 12 ore pe care le petrec la locul de muncă. Noi lucrăm pe servicii de măsuri preventive, noi suntem chemați la arestări noaptea, de Crăciun, de Revelion. Nu-mi amintesc să fi semnat un contract de muncă în care să se spună că trebuie să merg la serviciu la ora 12 noaptea", a declarat o grefieră din cadrul Tribunalului Constanța.

Și nemulțumirile oamenilor nu se opresc aici. Grefierii spun că vor încheierea unui contract colectiv de muncă, adoptarea unui nou statut al personalului de specialitate din instanțe raportat la modificările legislative produse în ultimii ani, o creștere proporțională a lefurilor cu volumul de muncă și cu responsabilitățile, dar și eliminarea inechităților salariale în rândul categoriilor de personal, chiar și în cazul celor ce ocupă poziții similare. Un alt punct important pe lista revendicărilor este cel al reintroducerii pensiei de serviciu pentru personalul auxiliar care are o vechime de peste 25 de ani, fără limită de vârstă. "Vrem să putem ieși la pensie după 25 de ani petrecuți în sistem și nu când împlinim vârsta de 60 de ani. Așa stăteau lucrurile înainte, dar legea a fost schimbată în defavoarea noastră. La 60 de ani nu mai poți lucra în aceste condiții", au mai spus oamenii.

Calendarul protestelor include o acțiune similară pentru ziua de vineri, 7 octombrie, în același interval orar. Grefierii avertizează că, dacă doleanțele nu le vor fi ascultate, va fi luată în calcul și varianta unei greve. Și la Ploiești grefierii au suspendat luni activitatea timp de o oră, în intervalul 09.00 - 10.00. Potrivit Mediafax, și magistrații Judecătoriei Ploiești se alătură mișcării, aceștia urmând să soluționeze, începând cu data de 10 octombrie, doar cauzele urgente. Preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii, Mircea Aron, declara, după o întâlnire cu ministrul Muncii şi cu cel al Justiţiei, că Guvernul trebuie să vină cu soluţii pentru a uniformiza salariile din Justiţie, menţionând că asociaţiile de magistraţi îi cer să sesizeze Curtea Constituţională în acest sens.



12