Proteste împotriva turiştilor sau terorişti dezlănţuiţi la Barcelona?

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Proteste împotriva turiştilor sau terorişti dezlănţuiţi la Barcelona?

Externe 17 August 2017 / 19:21 1877 accesări

Incredibil, dar adevărat! Barcelona este parcă sub asediul teroriştilor. O mașină a intrat în mulțime în Barcelona, într-o zonă frecventată de turiști, pe bulevardul Las Ramblas, o promenadă centrală. Poliția a confirmat că este un atac terorist. La scurt timp după acest atac cumplit, care s-a soldat cu cel puţin 13 morţi şi zeci de răniţi (în jur de 100) - cifre confirmate şi de consulul României la Barcelona, Manuel Pleșa, pentru Antena 3 -, o altă veste a împietrit Europa. Presa spaniolă a anunţat că doi atacatori înarmaţi, care ar fi intrat cu puștile într-un restaurant, au luat doi ostateci.

Șoferul mașinii a fost dat în urmărire generală. Metroul a fost oprit după atac, iar zona întreagă a fost evacuată.

Poliția roagă martorii să nu mai posteze imagini pe rețelele de socializare. Alina Huc, o româncă aflat în Barcelona, a declarat joi seară la Antena 3 că este un haos în centrul orașului, nu se poate circula și oamenii sunt speriați.

Potrivit presei spaniole, atacul vine într-un moment în care localnicii au protestat împotriva turiștilor.

Până în acest moment, nicio grupare teroristă nu a revendicat atacul.

Consulatul General al României la Barcelona are în atenţie incidentul produs în zona La Rambla şi a întreprins, în regim de urgenţă, demersuri pe lângă autorităţile locale pentru a verifica dacă printre victime se înregistrează și cetățeni români. Momentan nu există indicii în acest sens.

De asemenea, la nivelul Ambasadei României la Madrid a fost instituită o celulă de criză.

Ministerul Afacerilor Externe transmite că cetățenii români afectaţi pot solicita asistenţă consulară la numărul de telefon al Consulatului General al României la Barcelona: +34 934 181 535; +34 934 344 223, apelurile fiind redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center în regim de permanență sau la numărul de urgenţă al oficiului consular din Barcelona +34 661 547 853, respectiv al misiunii diplomatice din Madrid +34 649 656 032.

Consulatul General al României la Barcelona monitorizează cu prioritate situaţia şi menţine legătura cu autorităţile locale, fiind pregătit să acorde asistenţă consulară, în funcţie de evoluţia evenimentelor.

OPERAŢIUNI DE SECURITATE ÎN TOT ORAŞUL BARCELONA

Serviciile de securitate au extins măsurile de securitate în tot oraşul Barcelona după atacul de pe Bulevardul La Rambla, dar deocamdată nu se cunoaşte motivul agresorului, relatează cotidianul La Vanguardia. "Mobilul atacului cu vehicul de la Barcelona nu este cunoscut deocamdată", a transmis Poliţia catalană (Mossos d'Esquadra). Autorităţile le recomandă localnicilor şi turiştilor să rămână în locurile în care se află, pentru a facilita intervenţiile serviciilor de securitate.

După aproximativ trei ore de la atac, unul dintre atacatori a fost identificat. Postul Tv3 a anunţat că un paşaport spaniol al unei persoane de origine marocană a fost găsit la locul atacului. Bărbatul s-a baricadat într-un bar, înconjurat de poliţie, potrivit unui post local.

Ministrul catalan de Interne Joaquim Forn a anunţat joi, într-o conferinţă de presă că, "din nefericire, numărul morţilor probabil va creşte".

SUA OFERĂ ASISTENȚĂ SPANIEI

Secretarul de stat american Rex Tillerson a anunțat joi că Statele Unite sunt gata să acorde asistență autorităților spaniole, după atentatul de la Barcelona, transmite AFP. "Teroriștii din întreaga lume trebuie să știe că Statele Unite și aliații lor sunt hotărâți să îi găsească și să îi aducă în fața justiției", a declarat Tillerson într-o conferință de presă comună cu omologul său japonez Taro Kono. Casa Albă a anunțat că președintele Donald Trump a fost informat despre atacul din metropola catalană, unde o furgonetă a pătruns joi printre pietoni făcând mai multe victime.12
Pagina a fost generata in 0.2632 secunde