Proteste la Praga împotriva premierului Babis

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Proteste la Praga împotriva premierului Babis
Externe 05 Iunie 2019 / 16:11 240 accesări 0 comentarii
În pofida problemelor cu justiţia, partidul ANO al lui Andrej Babis rămâne, în toate sondajele, principala forţă politică din Cehia, mult înaintea altor formaţiuni, ajutat de o economie puternică

În pofida problemelor cu justiţia, partidul ANO al lui Andrej Babis rămâne, în toate sondajele, principala forţă politică din Cehia, mult înaintea altor formaţiuni, ajutat de o economie puternică

Prim-ministrul ceh Andrej Babis şi-a intensificat, miercuri, criticile împotriva auditului realizat de Comisia Europeană (CE) cu privire la posibilul său conflict de interese, numindu-i pe auditori „incompetenţi“. Reacţia lui Babis survine după ce în jur de 120.000 de oameni au manifestat marţi seară, la Praga, pentru a-i cere demisia, într-unul din cele mai ample proteste de după căderea regimului comunist.Protestele au început la sfârşitul lui aprilie, în urma anchetei privind o presupusă fraudă din fonduri europene şi a legăturilor premierului cu concernul Agrofert, pe care acesta l-a fondat. După apariția suspiciunii de conflict de interese, CE a desfășurat un audit ale cărui constatări preliminare, scurse către presă, ar arăta că Agrofert nu ar fi trebuit să beneficieze de subvenţii europene din fondul de dezvoltare în ultimii ani din cauza conflictului de interese.Autorităţile cehe trebuie să emită însă observaţii pe marginea auditului înainte ca acesta să fie finalizat.

Babis a respins rezultatele auditului, denunţând marţi în parlament un atac împotriva Cehiei şi a intereselor acesteia şi declarând că nu vor fi restituite niciun fel de fonduri.Miercuri, el le-a declarat reporterilor că doreşte să se întâlnească cu preşedintele CE, Jean-Claude Juncker, în timpul summitului UE din 20-21 iunie.„Îl voi întreba pe dl Juncker cum este posibil să aibă auditori atât de incompetenţi, întrucât comportamentul lor a fost scandalos“, a spus Babis, adăugând că doi auditori au încercat să intimideze unele autorităţi ale statului. UE ar putea cere acum rambursarea a până la 17,4 milioane de euro acordate unor companii din cadrul Agrofert.

Babis este vizat şi de o anchetă a poliţiei cu privire la faptul că ar fi primit două milioane de euro ca subvenţii europene, în urmă cu 10 ani, pentru o fermă şi un centru de conferinţe, ascunzându-şi calitatea de proprietar. Poliţia a recomandat parchetului inculparea lui Babis, care neagă acuzaţiile.

În pofida problemelor cu justiţia, partidul ANO al lui Babis rămâne, în toate sondajele, principala forţă politică din Cehia, mult înaintea altor formaţiuni, ajutat de o economie puternică şi de o abordare a guvernării favorabilă mediului de afaceri.

Loading...

Adaugă comentariul tău

NOTĂ: Te rugăm să comentezi la subiect. Sunt interzise atacurile la persoană, limbajul vulgar sau tendenţios şi postarea materialelor publicitare. Încălcarea acestor norme va fi sancţionată cu ştergerea imediată a comentariului.

Ştiri recomandate

Pagina a fost generata in 0.2984 secunde