Proteste la Teheran. Iranienii au strigat în stradă „moarte mincinoşilor”

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Proteste la Teheran. Iranienii au strigat în stradă „moarte mincinoşilor” Ambasadorul britanic în Iran, reținut
Externe 12 Ianuarie 2020 / 12:35 1162 accesări 0 comentarii

Sute de oameni au ieşit sâmbătă în stradă, la Teheran, după ce autorităţile iraniene au recunoscut doborârea avionului de pasageri ucrainean.

Protestele s-au desfăşurat în faţa a cel puţin două universităţi iraniene, Sharif şi Amir Kabir, unde studenţii se adunaseră iniţial pentru a comemora victimele avionului ucrainean prăbuşit.Oamenii au strigat moarte mincinoşilor, au cerut demisia ayatollahului Ali Khamenei şi au rupt fotografii cu Soleimani.

Agenţia semi-oficială Fars a relatat că în stradă au ieşit 1.000 de oameni şi că poliţia a dispersat mulţimea care bloca străzile. Imaginile publicate pe Twitter de martori arată că s-au folost gaze lacrimogene contra manifestanţilor, relatează BBC.

"Oamenilor curajoşi şi care suferă în Iran! V-am susţinut încă de la începutul preşedinţiei mele, iar administraţia mea va continua să vă susţină. Urmărim protestele din Iran şi suntem inspiraţi de curajul pe care îl aveţi", a transmis liderul de la Casa Albă printr-un mesaj postat pe Twitter. Totodată Trump avertizează Teheranul că „nu poate avea loc un alt masacru al manifestanţilor paşnici“ şi că toată lumea se uită la modul în care Iranul îi tratează pe protestatari.

Secretarul de stat american, Mike Pompeo, a distribuit pe Twitter un videoclip cu imagini de la faţa locului, spunând: "Vocea poporului iranian este clară. S-au săturat de minciunile regimului, de corupţia, incompetenţa şi brutalitatea Gărzilor Revoluţionare, sub cleptocraţia lui Khamenei. Suntem alături de poporul iranian, care merită un viitor mai bun."

Potrivit Fars, la proteste ar fi participat aproximativ 1.000 de persoane, care au solicitat ca cei care „au încercat să muşamalizeze situaţia” să fie traşi la răspundere. Poliţia a dispersat mulţimea de protestatari, însă revolta a continuat pe platformele de socializare, unde autorităţile iraniene au fost criticate.

Grupuri de protestatatri au cerut demisia ayatollahului Ali Khamenei, liderul suprem al Iranului, după ce autorităţile de la Teheran au recunoscut doborârea avionului de pasageri ucrainean.

AMBASADORUL BRITANIC LA TEHERAN A FOST REŢINUT. MAREA BRITANIE: O ÎNCĂLCARE A LEGISLAŢIEI INTERNAŢIONALE

Ambasadorul britanic în Iran a fost reținut în timpul protestelor organizate la Teheran în contextul în care autorităţile iraniene au recunoscut doborârea avionului de pasageri ucrainean. Ambasadorul Robert Macaire a fost reţinut pentru mai mult de o oră înainte de a fi eliberat, a informat agenţia Tasnim. Ministrul britanic de Externe, Dominic Raab, a declarat că "arestarea ambasadorului britanic la Teheran fără motiv sau a oferi o explicaţie reprezintă încălcarea legislaţiei internaţionale". "Ambasadorul britanic la Teheran a fost reţinut pentru organizarea unor mişcări suspicioase în faţa Universităţii Amir Kabir, eliberat şi urmează să fie convocat duminică dimineaţă", se arată într-un mesaj postat pe Twitter de agenţia Tasnim. Potrivit unor relatări, Robert Macaire a reuşit să părăsească locul protestului, însă ar fi fost arestat în timp ce se îndrepta către Ambasada Marii Britanii, în faţa unei frizerii unde se oprise pentru a se tunde. ZiarulThe Iranian Etemad a publicat o fotografie cu Robert Macaire la proteste, după ce agenţia de ştiri Tasnim a relatat că acesta a fost arestat.Ştiri recomandate

Pagina a fost generata in 0.2305 secunde