Protestele violente continuă în Barcelona

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Protestele violente continuă în Barcelona
Externe 17 Octombrie 2019 / 18:41 366 accesări 0 comentarii

Autorităţile spaniole au anunţat joi că 80 de persoane, inclusiv 46 de ofiţeri de poliţie, au fost rănite în timpul protestelor violente care au continuat miercuri seara în Barcelona, în urma condamnării mai multor lideri separatişti catalani, potrivit Associated Press. Cabinetul premierului spaniol a transmis printr-un comunicat că 33 de persoane au fost arestate în urma incidentelor violente de miercuri seară. Patru protestatari au fost reţinuţi până acum pentru tulburarea ordinii publice. Liderul spaniol, Pedro Sanchez, se află la o întâlnire cu experţi din Ministerul de Interne şi alte ministere pentru a analiza situaţia de securitate din Catalonia.

Ziua de joi a început cu noi străzi blocate în regiunea de sud-est, inclusiv pe autostrada care leagă Catalonia de Franţa. Pe de altă parte, mii de oameni au manifestat paşnic pe străzile din Barcelona. De asemenea, studenţii protestează la rândul lor, iar sindicatele au anunţat că se vor alătura manifestaţiei vineri. Poliţia din regiunea Catalonia a transmis că mai mulţi demonstranţi violenţi au aruncat cu pietre, petarde, cocktailuri molotov şi „obiecte umplute cu acid" spre forţele de ordine.

Carles Puigdemont, fost lider al guvernului separatist catalan, care a fugit în Belgia în anul 2017, după eşecul tentativei de secesiune, i-a încurajat pe protestatari să continue să se mobilizeze într-un "tsunami democratic". Succesorul său în funcţia de premier regional, Quim Torra, a afirmat miercuri spre joi noapte că "un grup de infiltraţi şi provocatori" a fost responsabil pentru recentele acte de „vandalism". „Mişcarea de independenţă nu este şi nu a fost niciodată violentă", a mai spus Torra. Premierul spaniol Pedro Sanchez a condamnat incidentele violente, afirmând că Guvernul de la Madrid va continua să „garanteze securitatea" în regiune.

Catalonia a organizat în 2017 un referendum privind independenţa faţă de Spania. Plebiscitul, care a avut rezultat proindependenţă, nu a fost aprobat de Curtea Constituţională din Spania. Parlamentul catalan a proclamat independenţa, dar a suspendat decizia. După patru luni de deliberări, instanţa supremă de la Madrid a anunţat luni că nouă lideri separatişti catalani au primit sentinţe între 9 şi 13 ani în închisoare. Decizia a provocat ample proteste la Barcelona şi în alte oraşe din regiune, soldate cu rănirea a cel puţin 78 de persoane.Ştiri recomandate

Pagina a fost generata in 0.1915 secunde