PSD - ALDE: Șeful statului vrea să fie suspendat pentru a se reinventa

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
S-a dezgropat securea politică

PSD - ALDE: Șeful statului vrea să fie suspendat pentru a se reinventa

Politică 27 Decembrie 2016 / 16:56 1403 accesări
Președintele PSD, Liviu Dragnea:

Președintele PSD, Liviu Dragnea: "Iohannis nu vrea să respecte votul din 11 decembrie. Nu vrea să dea un Guvern acestei majorități"

La patru ore după ce președintele Klaus Iohannis a anunțat că refuză să o desemneze ca premier pe Sevil Shhaideh - propunerea PSD - ALDE, a venit și răspunsul majorității parlamentare formate după alegerile din 11 decembrie. Dacă șefului statului i-a luat mai puțin de un minut să arunce țara în criză politică prin simplul fapt că a refuzat să dea vreo explicație, de natură legală, constituțională sau de securitate națională, liderii noii majorități din Legislativ au anunțat că nu se grăbesc să ia decizii la cald. Răspunsul concret la "oferta otrăvită" a lui Iohannis va fi dat miercuri de liderii celor două partide - PSD și ALDE. Pe scurt, conform declarațiilor președinților celor două partide, Liviu Dragnea și Călin Popescu-Tăriceanu, strategia adoptată de Președinție nu face decât să indice cât de disperată este tabăra politică reprezentată de șeful statului.

Președintele PSD a afirmat că, timp de câteva ore, reprezentanții majorității din Legislativ au încercat fără succes să găsească "resorturile cinstite sau constituționale care ar fi putut sta în spatele deciziei Președinției", motiv pentru care singura concluzie a acestei căutări nu a fost decât că șeful statului ține morțiș să declanșeze criza politică. "Acest om (Iohannis - n.r.) vrea să fie suspendat pentru a încerca să se reinventeze. Iohannis nu vrea să respecte votul din 11 decembrie. Nu vrea să dea un Guvern acestei majorități. (…) Am vorbit cu domnul Tăriceanu, cu domnul Constantin, cu colegii mei din partid - cu o parte dintre ei - și mâine, cel mai târziu mâine seară o să trebuiască să luăm o decizie. Și, parafrazându-l pe cel care a vorbit la ora 12, vreau să cumpănesc foarte bine, dar de data asta nu să cumpănesc între interes personal sau de grup, ci între ceea ce e bine și rău pentru România'', a spus Dragnea. El a menţionat că nu va fi o decizie uşoară. ''Nu are rost să ne ascundem după degete, este o avalanșă de mesaje pe care le-am primit în ultimele ore de la oameni care se simt jigniți, au folosit și alte cuvinte și care cer cu fermitate suspendarea președintelui. Nu este o decizie foarte ușoară. Dacă în urma acestei analize pe care o vom face rapid vom ajunge la concluzia că pentru țară e bine să-l suspendăm pe președinte, nu o să am nicio ezitare'', a afirmat Dragnea.

La rândul lui, Tăriceanu a dezvăluit că, încă din etapa consultărilor, Iohannis l-a contactat și i-a declarat răspicat că va face tot ce îi stă în putere pentru ca PSD să nu ajungă la guvernare. "Președintele mi-a spus că vrea să declanșeze un război total împotriva PSD, lucru pe care îl vedem prinzând contur", a spus Tăriceanu.

Liviu Dragnea a plusat în susținerea acestei teorii, arătând că fariseismul lui Iohannis a mers până acolo încât a invitat-o la discuții pe Sevil Shhaideh, i-a spus că o va nominaliza și chiar i-a dat câteva teme legate de formarea Executivului și strategia legată de funcționarea acestuia, teme pe care premierul nominalizat de PSD - ALDE a încercat să le armonizeze cu propriul program. "Singura greșeală a lui Sevil Shhaideh a fost că l-a luat în serios pe președinte", a mai spus Dragnea.

Preşedintele PSD a fost întrebat, marţi, dacă exclude posibilitatea de a face o altă nominalizare pentru funcţia de premier, aşa cum a cerut şeful statului, Klaus Iohannis, el răspunzând că exclude ca PSD - ALDE să se arunce cu ''capul în gard'' şi să arunce ''hormonal'' ţara în criză.

''Exclud posibilitatea să ne aruncăm cu capul în gard acum, ca să vă spun ca la noi la Turnu Măgurele, domnişoară, că suntem amândoi de acolo, să aruncăm ţara în criză pur şi simplu, hormonal. Noi avem o răspundere pentru toată ţara, avem un program de guvernare care trebuie pus în practică'', a spus Dragnea.

El a subliniat că, în opinia sa, ''președintele vrea suspendarea'' ca să se ''reinventeze''.

''Trebuie să ne gândim bine dacă acceptăm această invitaţie, dacă îi facem acest cadou: în opinia mea, preşedintele vrea suspendare şi vrea suspendare pentru că se gândeşte - după părerea mea greşit - că se poate reinventa. Trebuie să ne gândim foarte bine dacă aruncăm ţara în această criză politică. Acum sigur că putem lua o decizie la o emoţie destul de ridicată - emoţie negativă -, dar o să cumpănim foarte bine'', a argumentat Dragnea.

Social-democratul a afirmat însă că liderii PSD - ALDE se vor gândi dacă nu se va ajunge tot la suspendarea şefului statului în cazul în care nu vor opta acum pentru această variantă.

''Sigur, o să ne mai gândim - dacă nu mergem pe suspendare - dacă nu cumva ajungem tot acolo, pentru că omul nu are de gând să lase ca acest guvern să se instaleze'', a adăugat Dragnea, calificând propunerea lui Iohannis ca PSD - ALDE să avanseze o altă nominalizare pentru funcţia de premier drept o ''ofertă otrăvită''.

''Am vorbit de această ofertă otrăvită a preşedintelui Iohannis: PSD - ALDE să vină cu altă propunere. Cine ne poate garanta nouă că va fi acceptată? E posibil să fie târâtă prin presă şi prezentată ca agent KGB, terorist de-a binelea, coruptul corupţilor, că a făcut nu știu ce când era mic'', a conchis Dragnea.

Citește:

ȘOC! Iohannis a respins propunerea PSD-ALDE de premier

De ce evită Iohannis să desemneze premierul?12