PSD ar vrea două zile pentru referendumul din 7 octombrie

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
PSD ar vrea două zile pentru referendumul din 7 octombrie
Politică 14 Septembrie 2018 / 16:28 605 accesări 2 comentarii

După ce mai multe organizații și grupuri de oameni au anunțat că vor boicota referendumul din 7 octombrie, au apărut informații potrivit cărora PSD ar vrea două zile de vot pentru referendumul de modificare a Costituţiei pe tema familiei tradiţionale. Potrivit unor surse politice citate de G4Media.ro, Guvernul ar urma să adopte o ordonanță de urgență în acest sens. În paralel, ar urma să fie organizat şi un referendum pentru schimbarea denumirii judeţului Olt. Pentru ca referendumul să se desfăşoare timp de două zile, este nevoie de modificarea legii referendumului, care prevede că ziua votului este duminica. De asemenea, după aprobarea unei astfel de ordonanțe, Executivul trebuie să adopte şi hotărâri de Guvern pentru stabilirea exactă a zilelor în care va avea loc consultarea populară.

Potrivit textului actual din legea referendumului, „cetăţenii sunt chemaţi să îşi exprime voinţa prin vot în cadrul referendumului naţional cu privire la revizuirea Constituţiei în ultima duminică a perioadei de 30 de zile prevăzută în Constituţie, calculată de la data adoptării de către Parlament a proiectului legii constituţionale, Guvernul având obligaţia de a aduce la cunoştinţa publică, de îndată, prin mijloace de comunicare în masă, textul acestuia şi data referendumului”.

Potrivit ultimei raportări făcute de Autoritatea Electorală permanentă, la 31 august 2018 erau 18.917.495 cetăţeni români cu drept de vot. Astfel, pentru ca referendumul să fie validat, este nevoie să se prezinte la urne 30% din numărul total de alegători, ceea ce înseamnă 5.675.249. O altă condiţie pentru validarea consultării populare este ca cel puţin 25% dintre voturi să fie valide.

În ce priveşte referendumul pentru schimbarea numelui judeţului Olt în Romanaţi, acesta este un proiect mai vechi, iniţiat încă de anul trecut. Preşedintele CJ Olt, Marius Oprescu, a declarat în iunie, potrivit presei locale, că referendumul local privind modificarea numelului judeţului va fi organizat pe aceeaşi dată cu cel pentru redefinerea familiei, care va fi organizat la nivel naţional. Acesta prevede modificarea denumirii judeţului din Olt în Olt-Romanaţi, iar schimbarea să se facă nu imediat pe actele şi documentele oltenilor, ci gratuit, în timp, la expirare.

Referendumul din anul 2003 pentru revizuirea Constituţiei s-a desfăşurat tot pe parcursul a două zile, din cauza riscului de a nu se atinge pragul necesar de prezenţă pentru validarea acestuia.

Curtea Constituţională va discuta în 17 septembrie proiectul legislativ de revizuire a Constituţiei adoptat marţi de Senat, în calitate de for decizional, şi care prevede că familia se întemeiază pe căsătoria liber consimţită între un bărbat şi o femeie, au declarat, miercuri seară pentru News.ro surse din CCR.

Loading...

2 comentarii

Panseluta 12:38:04 / 16 Septembrie 2018
@BOR

Care este relevanta intrebarii tale? De ce te intereseaza orientarea mea sexuala? Este vorba despre un referendum inutil, atata timp cat legea defineste deja căsătoria ca uniunea liber consimţită între un bărbat şi o femeie. Mi se pare inutil pentru ca totul este varza in tara asta, autostrazile, spitalele, scolile si cea mai mare grija a noastra este sa dam 20 milioane euro ca sa ce? sa fim noi siguri ca homosexualii nu se vor putea casatori si intemeia o famile in viitor? pnetru ca acum, chiar fara acest referendum, nu o pot face, legea le interzice ... despre ce familie traditionala vorbim atata timp cat initiatorii acestui referendum, dracnea si tariceanu nu se califica, sub nicio forma, pentru familia traditionala? nu este evidenta politizarea acestui subiect, faptul ca dracnea vrea sa urce, ca o ultima sansa de salvare sau, mai degraba, de amanare a linsajului politic care il asteapta, pe valul emotiei create de acest eveniment si sa deturneze prezenta oamenilor la referendum pentru aceasta problema ca fiind de fapt un vot pro psd? si, in final, de ce oamenii care au o alta orientare sexuala (ceea nu este o fita sau o alegere personala) nu au dreptul sa fie recunoscuti ca fiind egali cu ceilalti, de ce nu isi pot intemeia o familie? de ce nu se pot casatori? cu ce te afecteaza pe tine, robule din BOR? nu iti poti vedea de viata ta, in patratica ta, inconjurat numai de oameni heterosexuali puri si neprihaniti?

Bogdan 00:14:47 / 19 Septembrie 2018
Aflati usor falsurile postacilor platiti

https://romanialibera.ro/politica/falsurile-coalitiei-anti-referendum-752619

Adaugă comentariul tău

NOTĂ: Te rugăm să comentezi la subiect. Sunt interzise atacurile la persoană, limbajul vulgar sau tendenţios şi postarea materialelor publicitare. Încălcarea acestor norme va fi sancţionată cu ştergerea imediată a comentariului.

Ştiri recomandate

Pagina a fost generata in 0.162 secunde