Puşcaşii marini americani au ucis deliberat civili irakieni

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Puşcaşii marini americani au ucis deliberat civili irakieni

Externe 29 Mai 2006 / 00:00 1341 accesări

Mai multe mişcări islamiste afiliate ramurii irakiene a reţelei teroriste al-Qaida au anunţat, sîmbătă, pe Internet, că au doborît, în aceeaşi zi, "două aparate ale forţelor aeriene cruciate", la vest de Bagdad, în regiunea Radwaniya". Armata SUA a anunţat că un elicopter american s-a prăbuşit sîmbătă, în vestul Irakului şi cei doi membri ai echipajului sînt daţi dispăruţi. Potrivit documentului, prăbuşirea aparatului de zbor nu pare să fi fost provocată de tiruri ostile. O anchetă a fost demarată pentru stabilirea cauzelor.

O anchetă militară privind moartea cîtorva zeci de cetăţeni irakieni într-un incident din noiembrie 2005 va dezvălui că un număr redus de militari americani au ucis civili, fără a fi provocaţi, potrivit unor surse militare şi din Congres, citate de cotidianul "New York Times". Rezultatele preliminare ale anchetei afirmă că civilii ucişi la Haditha, oraş din provincia sunnită al-Anbar, nu au murit din cauza unei bombe artizanale, aşa cum a anunţat iniţial Pentagonul şi nici în schimburile de focuri dintre militari şi atacatori, aşa cum s-a precizat ulterior. Probele arată că civilii au fost ucişi în cursul unei operaţiuni desfăşurate de un grup redus de puşcaşi marini, în cadrul căreia au fost împuşcaţi cinci bărbaţi de la un punct de control, dar şi femei şi copii aflaţi în cîteva case din apropiere.

Ancheta militară se concentrează asupra acţiunilor unui sergent şi a 12 puşcaşi marini. O a doua anchetă încearcă să afle dacă puşcaşii marini de la Haditha sau ofiţerii superiori au încercat să ascundă adevărul, raportînd informaţii false. Ancheta î1i va anunţa rezultatele în zilele următoare. Prima informare oficială a Armatei privind incidentul de la Haditha, de la 20 noiembrie, arată că "un puşcaş marin american şi 15 civili irakieni au murit în explozia unei bombe de la marginea drumului, urmată imediat de un atac asupra convoiului american, comis de un grup înarmat". Anchetatorii au descoperit între timp că nici unul dintre civili nu murise în explozia bombei. Pe de altă parte, aceasta nu a fost urmată de un atac asupra militarilor americani, ci de o operaţiune susţinută a acestora, care a durat cîteva ore şi în care au fost ucişi mai mulţi civili. "Dacă acuzaţiile se dovedesc adevărate, incidentul de la Haditha este probabil cea mai gravă crimă de război despre care se ştie că a fost comisă în Irak, de la începutul conflictului", consideră John Sifton, de la Human Rights Watch. "Avem cîteva zeci de civili ucişi, aparent în mod intenţionat. Nu este un fapt supus interpretărilor. Este un masacru", a adăugat el. Trei dintre ofiţerii care au fost implicaţi în incident au fost trecuţi în rezervă, deşi, la nivel oficial, acest lucru nu are legătură cu ancheta.

Iranul depune o plîngere împotriva lui Saddam Hussein, în Irak

Iranul a depus o plîngere împotriva fostului preşedinte irakian Saddam Hussein, în timpul vizitei la Bagdad a ministrului iranian de Externe, Manuchehr Mottaki. "Cele două părţi au evocat crimele comise de regimul lui Saddam Hussein şi agresiunile acestuia împotriva poporului irakian, ca şi a celui iranian şi kuwaitian şi subliniază necesitatea ca el să fie judecat pentrua acestea", se arată în textul respectiv. Plîngerea nu precizează natura acuzaţiilor aduse de Iran fostului preşedinte irakian şi nici numărul foştilor membri ai regimului acestuia pe care intenţionează să-i urmărească în justiţie.

Saddam Hussein şi alţi şapte inculpaţi sînt judecaţi începînd din 19 octombrie, pentru masacrarea a 148 de ţărani şiiţi, în urma unui atentat eşuat asupra convoiului prezidenţial, comis în 1982, la Dujail. Înaltul Tribunal Penal irakian pregăteşte un alt proces împotriva fostului dictator irakian, pentru aşa-numita Operaţiune Anfal, care a constat în deplasarea masivă a populaţiei kurde, în 1987 şi 1988 şi care s-a soldat cu circa 100.000 de morţi. Iranul îşi anunţase intenţia de a depune plîngere împotriva fostului preşedinte, pe care îl acuză că a declanşat războiul dintre cele două ţări, dintre anii 1980 şi 1988, care s-a soldat cu sute de mii de victime şi în timpul căruia fostul dictator irakian a folosit arme chimice împotriva populaţiei iraniene.



12