Putem înființa partide de… o persoană?

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Decizie CCR fără precedent

Putem înființa partide de… o persoană?

Politică 28 Februarie 2015 / 00:00 815 accesări

”PIRAȚII” S-AU PLÂNS INSTANȚEI Judecătorii Curţii Constituţionale a României (CCR) au stabilit, joi, că articolul de lege care stabileşte numărul minim de membri fondatori care trebuie să fie prezenţi pe lista cu semnăturile de susţinere pentru înregistrarea unui partid politic este neconstituţional. Magistrații au stabilit, cu majoritate de voturi, că dispoziţiile art. 19, alin. (3) din Legea partidelor politice nr. 14/2003 încalcă Legea fundamentală. Textul de lege care a ridicat probleme de constituționalitate pentru judecătorii CCR stabileşte că lista semnăturilor de susţinere pentru înregistrarea unui partid politic ”trebuie să cuprindă cel puţin 25.000 de membri fondatori, domiciliaţi în cel puţin 18 din judeţele ţării şi municipiul Bucureşti, dar nu mai puţin de 700 de persoane pentru fiecare dintre aceste judeţe şi municipiul Bucureşti”. Excepţia de neconstituţionalitate a fost ridicată de Petru Cristian Bulumac, Ionuţ Valentin Cucu și Claudiu Nicolae Mărginean, în calitate de membri fondatori ai Partidului Pirat România, o formațiune de care nu a auzit, cu siguranță, nimeni.

            INFLAȚIE DE PARTIDE? Decizia este una fără precedent și se adaugă la decizia Comisiei parlamentare special constituite pentru elaborarea legislaţiei electorale, care a aprobat principiul privind condiţiile de înfiinţare a unui partid politic: simpla existenţă a trei membri fondatori! În aceste condiții, nu este posibil să ne confruntăm cu o inflație de partide politice? Cu siguranţă se vor înghesui sute de partide, majoritatea de buzunar, să se înscrie în procesele electorale din 2016. Chiar dacă în viitoarea lege a partidelor politice vor fi menţinute o serie de restricţii, există riscul apariţiei unor partide extremiste sau populiste. Vă mai amintiți de preşedintele Asociaţiei Comitetul Român pentru Cinstirea Eroilor, Daniel Iancu, şi de preşedintele Federaţiei Societatea Civilă Românească, Petre Răcănel, care au felicitat anul trecut Rusia pentru agresiunea împotriva Ucrainei? Știrea apăruse în presa centrală. Tema simplificării la maximum a înfiinţării partidelor a fost lansată, imediat după alegerile prezidenţiale, de Monica Macovei, care era conștientă că nu poate strânge prea mulți membri fondatori pentru a-și face partid.

Nehotărâri legislative

            De-a lungul vremii, legea a fost schimbată în fel și chip în privința numărului de membri necesari pentru înfiinţarea unui partid politic. Întâi a fost Decretul-lege nr. 8 din 31 decembrie 1989 al CFSN, care impunea minimum 251 de membri. Apoi, Legea 27 din 26 aprilie 1996, care cerea cel puţin 10.000 de membri fondatori, domiciliaţi în cel puţin 15 dintre judeţele ţării, dar nu mai puţin de 300 în fiecare judeţ. Și ultima, Legea 14 din 9 ianuarie 2003, care impunea cel puţin 25.000 de membri fondatori, domiciliaţi în cel puţin 18 din judeţele ţării şi municipiul Bucureşti, dar nu mai puţin de 700 de persoane pentru fiecare dintre aceste judeţe şi municipiul Bucureşti.



12