PUZ-ul Peninsulei pune partidele pe jar! PNL și USR au luat foc

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Propuneri peste propuneri

PUZ-ul Peninsulei pune partidele pe jar! PNL și USR au luat foc

Administrație 22 Ianuarie 2019 / 17:42 2368 accesări

După ce Primăria Constanța a lansat în dezbatere publică un nou PUZ al Zonei Peninsulare, care va stabili cum se va dezvolta în viitor centrul istoric al orașului, partidele politice și organizațiile civice au luat foc. De pildă, PNL și USR au luat foc pe acest subiect și au venit cu nenumărate propuneri!

După ce, Primăria Constanta a lansat în dezbatere publică un nou PUZ al Zonei Peninsulare, care va stabili cum se va dezvolta în viitor centrul istoric al orașului, partidele politice și organizațiile civice au luat foc. Un lucru care a stârnit nemulțumiri este faptul că Primăria Constanța nu a catadicsit să publice planurile, ci doar o situație actuală a Peninsulei constănțene. „Lipsa propunerilor din partea Primăriei este o încălcare flagrantă a legilor privind transparența decizională şi privind amenajarea teritoriului şi urbanismul. Legal, logic și normal ar fi ca Primăria să publice intențiile sale cu privire la noul PUZ și abia după să ceară părerea/validarea constănțenilor. Ulterior acestei prime etape, trebuie formulat un proiect de PUZ și dezbătut public. Acest aspect expune Primăria unei acţiuni în contencios administrativ, cu reale şanse de reuşită”, spun reprezentanții PNL Constanța, care au trimis un comunicat de presă pe această temă. Membrii Biroului Permanent Liberal PNL Constanța, reuniți în ședință, au adoptat un set de propuneri și recomandări privind actualizarea Planului Urbanistic Zonal al Peninsulei. Aceștia au precizat că se opun supunerii la vot şi adoptării unui PUZ al Peninsulei până la adoptarea Planului de Urbanism General actualizat, pentru care Primăria deja a organizat licitația publică.

CE PROPUNERI AU LIBERALII

PNL Constanța vrea ca oricine achiziţionează o clădire are dreptul să modifice orice la respectivul imobil, atât timp cât păstrează și renovează fațada. Emiterea de autorizații de construire pentru clădiri noi va fi suspendată până la intrarea în vigoare a noului PUG. In cazul achizitiei unei clădiri, este obligatorie renovarea ei, fără a interveni schimbări în fațadă şi regimul de înălţime. Orice clădire nouă va trebui să includă în proiectul construcţiei un număr de locuri de parcare cel puţin egal cu numărul de spaţii locative. Pentru orice clădire nouă se interzice închirierea/punerea la dispoziţie/concesionarea de locuri de parcare pe spaţiul public, indiferent de calitatea solicitantului. Primăria nu va vinde nici un teren aflat în patrimoniul său până la intrarea în vigoare a PUG-ului actualizat. De asemenea, liberalii cer supraimpozitarea clădirilor lăsate în paragină de către proprietari. „Zonele verzi din zona falezei Cazino, zonele verzi adiacente străzii Lebedei și zona dintre plaja Modern și Strada Mircea cel Bătrân, trebuie protejate de noi construcții și reamenajate ca adevărate parcuri. Terenurile aflate în proprietatea Primăriei și care nu au construcții amplasate, vor fi transformate în parcuri sau piațete. Persoanele private, deținătoare de teren fără construcție amplasată, vor putea beneficia de o reducere de 100% a impozitului pe proprietate dacă acordă primăriei dreptul de a amenaja terenul respectiv ca parc cu acces public pe o perioadă minimă de 5 ani”, este o altă propunere PNL. De asemenea, inițiatorii propunerilor cer ca centrul istoric să devină pietonal, cu piste delimitate pentru biciclete, iar rezidenţii să aibă permise de acces auto individualizate. Liberalii mai vor anularea construirii unei parcări subterane în Piața Ovidiu. „Cele două parcări de mare capacitate (una lângă Poarta 1, cealaltă lângă plaja Modern) trebuie extinse prin supraetajare şi pe baza unor proiecte arhitectonice care să respecte estetica şi stilurile arhitectonice ale zonei. O legătura directă între strada Lebedei și strada Mircea cel Bătrân pentru a crea o „centură de ocolire” a zonei peninsulare pentru autoturisme. Reabilitarea întregii zone verzi din Valea Portului ca zonă verde cu acces pietonal facil şi mobilier urban pentru promenadă. Pentru persoanele cu handicap şi pentru cele cu mobilitate scăzută, construirea de scări rulante acoperite, atât pentru Valea Portului, cât şi pentru zona Parcului Carol I. Un traseu turistic pentru intreaga zonă a Centrului istoric deservit de mijloace de transport colective, cu acţionare electrică, silenţioase şi nepoluante”, sunt ultimele solicitări ale PNL Constanța.

ȘI CEI DE LA USR AU NUMEROASE PROPUNERI LEGATE DE PENINSULĂ

Și reprezentanții USR au venit cu o serie de propuneri, reclamând și ei faptul că Primăria nu a publicat proiectul PUZ-ului Peninsulei. „Este un moment foarte important, însă total ratat de către primărie, pentru că informațiile de bază au lipsit cu desăvârșire. Ar fi trebuit pregatită din timp această dezbatere publică, ar fi trebuit puse la dispoziție, către public, niște materiale prin care să se informeze corect și concret asupra intențiilor noului PUZ”, a declarat deputatul USR Stelian Ion. Reprezentanții acestui partid propun analizarea posibilităţii de a reloca întreg ansamblul de justiţie (Tribunal, Judecătorie şi Curtea de Apel) pentru a putea pune în valoare ansamblul de clădiri istorice format din Palatul Regal, Casa Şuţu şi Casa cu Lei, Construirea unui muzeu care să pună în valoare vestigiile arheologice de sub Piaţa Ovidiu și punerea în valoare a vestigiilor: Basilica din curtea Colegiului Mihai Eminescu, Zidurile Cetăţii de sub strada Arhiepiscopiei, Poarta Mare a Cetăţii Tomis şi altele. La fel ca liberalii, și cei din USR cer construirea unei parcări supraetajate încăpătoare în locul parcării existente de la Poarta 1, iar accesul auto să se facă doar din Strada Termele Romane, fiind singura arteră circulabilă fără restricţii din zona istorică. Ei mai vor realizarea unor funiculare din Piaţa Ovidiu către Portul Tomis şi de la Hotel Ibis către plaja Modern care vor facilita accesul persoanelor către faleză, amplasarea de staţii pentru închiriere biciclete şi bicilete electrice. În ceea ce privește construcțiile, ei cer ca nicio construcţie nouă să nu depăşească înălţimea maximă la cornişă a celei mai înalte clădiri monument din zona peninsulară (exceptând turnul Moscheei). De asemenea, ei vor o interdicţie clară de construire pe taluz până la exprimarea sentinţei definitive a tribunalului în cazul retrocedării acelor terenuri.



12