Qatarul, boicotat în continuare! „Criza de încredere” persistă

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Qatarul, boicotat în continuare! „Criza de încredere” persistă

Externe 07 Iunie 2018 / 17:01 493 accesări

Cele patru ţări arabe care boicotează Qatarul nu au nicio intenţie să-şi relaxeze presiunea, a afirmat joi un înalt responsabil al Emiratelor Arabe Unite (EAU), la un an de la începutul crizei în Golf, relatează AFP, informează Agerpres. „Criza de încredere” cu Qatarul persistă, iar adversarii săi nu intenţionează să-şi schimbe poziţia faţă de el, a subliniat ministrul de stat pentru afaceri externe al EAU, Anwar Gargash, într-o declaraţie publicată joi de cotidianul The National, apropiat de autorităţile din Abu Dhabi.

La 5 ianuarie 2017, Arabia Saudită, EAU, Bahrein şi Egipt şi-au întrerupt brusc toate relaţiile cu Qatarul pe care l-au acuzat că „sprijină mişcările teroriste”, preferând Iranul, şi subminează stabilitatea în regiune.

Qatar acţionează pentru „subminarea regimului din Bahrein”, „sponsorizează sistematic opoziţia saudită” şi creează „platforme pentru promovarea rebeliunilor”, a explicat responsabilul diplomatic din EAU.

Potrivit acestuia, Qatarul se înşeală dacă crede că SUA sau alte puteri vor impune o reconciliere în regiune. „Nu se va întâmpla asta decât în cadrul CCG”, Consiliul de Cooperare al Golfului, care reuneşte şase monarhii petroliere arabe din regiune, între care şi Qatar, a adăugat Gargash, subliniind că o normalizare a relaţiilor cu Qatarul se poate face doar dacă Doha îşi „revizuieşte politicile în ceea ce priveşte sprijinirea extremiştilor şi destabilizarea regiunii”.

Qatarul respinge acuzaţiile adversarilor săi, apreciind că ei încearcă să-i pună politica externă „sub tutelă”. La un an de la debutul crizei, „Qatarul şi poporul său sunt mai puternici”, a reacţionat într-o declaraţie ministrul afacerilor externe qatariot, şeicul Mohammed ben Abderrahmane Al-Thani.

Taguri articol


12
Pagina a fost generata in 0.144 secunde