R. Moldova are o nouă alianță de guvernare

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

R. Moldova are o nouă alianță de guvernare

23 Iulie 2015 / 00:00 540 accesări

Acordul de constituire a unei noi alianțe de guvernare în R. Moldova, Alianța pentru Integrare Europeană-3, a fost parafat în noaptea de marți spre miercuri de către liderii celor trei formațiuni pro-europene, Partidul Liberal Democrat din Moldova (PLDM), Partidul Democrat din Moldova (PDM) și Partidul Liberal (PL), după mai multe runde de negocieri. Acest acord a fost semnat ieri de toți deputații celor trei formațiuni.

Liderul PLDM, Vlad Filat, a spus că s-a convenit asupra tuturor punctelor discutate pe parcursul negocierilor. În aceeași declarație, el a mai spus că în cadrul negocierilor s-a convenit asupra repartizării principalelor funcții în stat. Astfel, funcția de prim-ministru îi revine formațiunii sale, PLDM, cea de președinte al Parlamentului - democraților, în timp ce funcția de președinte al republicii va fi identificată și votată într-o manieră consensuală, conform poziției Partidului Liberal. La rândul său, președintele Partidului Liberal, Mihai Ghimpu, a declarat că ”AIE, care părea că e moartă, a început să se miște și a devenit AIE 3. Este un semnal bun și pentru cetățeni, și pentru partenerii externi, și pentru noi, întrucât trebuie să ducem la bun sfârșit ceea ce ne-am asumat împreună în 2009”. Liderul democraților, Marian Lupu, a consemnat încheierea negocierilor. În final, liderii celor trei partide pro-europene de la Chișinău au mai spus că au convenit asupra unui referendum de modificare a Constituției, pentru ca președintele republicii să poată fi ales cu o majoritate simplă de voturi. Astfel, cetățenii moldoveni ar putea fi chemați la un referendum constituțional pentru a schimba modalitatea de alegere a șefului statului.

PLDM, PDM și PL, care dețin 55 de mandate din totalul de 101 ale Parlamentului, au convenit de principiu asupra creării unei majorități parlamentare, în urma demisiei prezentate la 16 iunie de Guvernul condus de Chiril Gaburici, care a fost susținut de alianța minoritară a liberal-democraților și democraților.

Taguri articol


12
Pagina a fost generata in 0.1622 secunde