”R. Moldova, în cea mai gravă situație din istoria sa de după obținerea independenței”ex

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

”R. Moldova, în cea mai gravă situație din istoria sa de după obținerea independenței”ex

Externe 03 Decembrie 2015 / 16:45 344 accesări

”R. Moldova se confruntă cu cea mai gravă situație din istoria sa de după declararea independenței”, a semnalat Dan Dungaciu, director al Institutului de Științe Politice și Relații Internaționale al Academiei Române, în cadrul unei emisiuni la postul de televiziune TVR Moldova. ”R. Moldova nu a mai avut o perspectivă atât de sumbră. Acum, tema principală este supraviețuirea R. Moldova ca stat. Țara poate fi comparată cu o mașină care se îndreaptă cu viteză spre un zid. Acum, R. Moldova este pusă în situația de a alege între rău și mai puțin rău. O altă variantă nu există”, a afirmat expertul în relații internaționale. Referindu-se la ședința specială de miercuri a Parlamentului de la Chișinău, consacrată fraudelor din sistemul bancar, Dan Dungaciu a apreciat că această reuniune a fost, cel mai probabil, un moment de clarificare. ”Faptul că s-a discutat despre jaful secolului este legat de viitoarea coaliție parlamentară. Dar nu cred că există perspective”, a declarat Dungaciu.

Declarațiile făcute de expertul român intervin pe fondul crizei politice de la Chișinău, creată după demiterea la sfârșitul lunii octombrie a Guvernului condus de liberal-democratul Valeriu Streleț printr-o moțiune de cenzură inițiată de opoziția socialistă și comunistă și susținută de democrați, ceea ce a dus la destrămarea alianței de guvernare pro-europene formate din Partidul Liberal, Partidul Liberal-Democrat și Partidul Democrat. Negocierile purtate până acum pentru crearea unei noi coaliții pro-europene nu au adus nicio înțelegere concretă. La mijlocul lunii noiembrie, ministrul Apărării în exercițiu, Anatol Șalaru, avertiza de asemenea că R. Moldova se află în pragul dispariției sale ca stat, ea fiind amenințată de două mari pericole, unul care vine din exterior și altul din interior. ”Pe plan extern, este vorba de dorința Rusiei de a-și restabili imperiul de cândva, iar pe plan intern, este vorba de corupție. Statul se află în pericol de dispariție. Nu avem guvern, a fost suspendată finanțarea externă, a fost destabilizată clasa politică”, afirma Anatol Șalaru.

Situația politică din R. Moldova a făcut, la sfârșitul lunii noiembrie, subiectul unor dezbateri în Parlamentul European, Chișinăul fiind criticat pentru corupția în rândul politicienilor, pentru scandalul bancar și trenarea reformelor. În cadrul acestor dezbateri, raportorul Parlamentului European pentru R. Moldova, lituanianul Petras Austrevicius, a făcut apel la elita politică de la Chișinău să se trezească și să manifeste responsabilitate față de cetățenii acestui stat.

Citește și:

Mitinguri pro şi contra unirii cu România, la Chişinău

Ziua Naţională, între celebrarea Marii Uniri și amenințări teroriste

Bagaje burdușite cu țigări de contrabandă

Taguri articol


12