R. Moldova, la 25 de ani de la adoptarea Declarației de Suveranitate

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
R. Moldova, la 25 de ani de la adoptarea Declarației de Suveranitate
24 Iunie 2015 / 00:00 269 accesări 0 comentarii

R. Moldova a marcat, ieri, 25 de ani de la adoptarea Declarației de Suveranitate de către deputații Sovietului Suprem al Republicii Sovietice Socialiste Moldova, care era parte a URSS, un document ce a stat, mai apoi, la baza Declarației de Independență din august 1991. Adoptarea Declarației de Suveranitate la 23 iunie 1990, prima victorie importantă a forțelor democratice în lupta de renaștere și eliberare națională, stipula clar că ”suveranitatea RSS Moldova este unica și necesara condiție a existenței statalității Moldovei”. Documentul sublinia, de asemenea, ”caracterul unitar și indivizibil al statului” și faptul că ”hotarele RSS Moldova pot fi modificate doar cu acordul amiabil între RSS Moldova și alt stat suveran, în conformitate cu dorința popoarelor, cu adevărul istoric și cu regulile acceptate de drept internațional”. La acea vreme a fost evitat cuvântul „independență“, pentru a nu irita autoritățile sovietice, dar acest lucru era avut în vedere la Chișinău: independența.

La 25 de ani de la adoptarea acestei declarații, Asociația Parlamentul 90, din care fac parte deputații primului legislativ ales democratic și cei care au votat Declarația de Independență, au organizat o ceremonie la care i-au invitat pe toți foștii șefi de stat ai R. Moldova, dar și alte personalități și oficiali de la Chișinău. Prezent la eveniment, actualul președinte, Nicolae Timofti, a subliniat că Declarația de Suveranitate a fost o prefațare a Declarației de Independență a statului moldovean. Pentru prima dată erau acordate garanții și șanse juridice egale tuturor cetățenilor, partidelor politice, organizațiilor publice, pentru a participa la administrarea treburilor publice. ”Astăzi, aici acasă, avem nevoie de unitate în gândire, în năzuințe pentru realizarea demersului de integrare europeană”, a declarat Timofti, citat de noi.md. La rândul său, primul președinte al R. Moldova, Mircea Snegur, a ținut să sublinieze că ”succesele pe calea integrării europene se datorează bazelor puse în anii '90”.

Declarația de Suveranitate a servit drept model pentru elaborarea Declarației de Independență, adoptată la 27 august 1991, dar și a Constituției R. Moldova, acte care au stat la baza edificării societății democratice R. Moldova. Ziarul ”Timpul” notează că 1990 era anul în care Uniunea Sovietică se dezintegra. Rând pe rând, republicile unionale își declarau suveranitatea, croindu-și calea către desprinderea de URSS. Statele baltice, Lituania, Letonia și Estonia, au adoptat declarații privind suveranitatea lor încă din anii 1988-1989. Georgia și-a declarat suveranitatea la 26 mai 1990, Rusia - la 12 iunie 1990. RSS Moldova era a șasea republică unională care își declara suveranitatea. Au urmat, în iulie, Ucraina și Belarus, apoi celelalte republici din URSS.

Din aceeaşi secţiune Ştiri similare
Vezi mai multe ştiri


Pagina a fost generata in 0.1344 secunde