Radu Ciorei: „Intenția mea era să rămân la Constanța doar cinci - zece ani, dar...“

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
40 de ani de carieră dirijorală

Radu Ciorei: „Intenția mea era să rămân la Constanța doar cinci - zece ani, dar...“

Cultură 06 Noiembrie 2016 / 15:05 2923 accesări

Face parte din rândul acelor profesioniști veritabili cărora nu le place să facă... valuri și să vorbească despre sine, deoarece se exprimă prin intermediul a ceea ce fac. În cazul său, se exprimă prin muzică. Este vorba despre Radu Ciorei, unul dintre cei mai iubiți și apreciați maeștri ai baghetei de la Marea Neagră, dar nu numai. A sărbătorit 40 de ani de carieră dirijorală, pe 4 noiembrie, în cadrul Festivalului Internațional al Muzicii și Dansului, organizat și găzduit de Teatrul Național de Operă și Balet „Oleg Danovski”, printr-un concert simfonic de gală cu invitați speciali. Cu acest prilej, a acceptat provocarea de a acorda un scurt interviu, în fond un succint bilanț, cu bucurii și tristeți, al celor 40 de ani de carieră artistică dirijorală, dintre care 31 i-a trăit la Constanța.

Reporter (Rep.): Anul acesta sărbătoriți 40 de ani de carieră. Puteți să rememorați emoțiile debutului? Unde și când a avut loc?

Radu Ciorei (R.C.): Primăvara lui 1976, la Filarmonica din Bacău. Solist: Andrei Deleanu. Program : Silvestri, Liszt, Beethoven.

Rep.: În 1985 ați ajuns la Constanța și de atunci ați rămas al nostru, al melomanilor tomitani. Cum s-a petrecut acest lucru?

R.C.: Între 1980 și 1985 am fost dirijor la Teatrul Liric Craiova. Mi s-a propus de către directorul de atunci al Teatrului Liric Constanța, regizorul Nicolae Ciubuc, să vin la Constanța, unde mediul muzical era la un nivel superior. Intenția mea era să rămân aici doar cinci - zece ani, dar...

Rep.: Care sunt cele mai mari bucurii ale celor patru decenii de activitate?

R.C.: Înființarea Filarmonicii „Marea Neagră”, care în scurta ei carieră a reușit să se impună ca una dintre orchestrele apreciate pe plan internațional, și concertele pe care eu le-am susținut pe cinci continente.

Rep.: Dar cele mai mari tristeți?

R.C.: Desființarea instituției Filarmonica „Marea Neagră”, pentru care am rămas la Constanța, refuzând posturi de dirijor în străinătate, doar din dorința de a da acestui oraș un loc binemeritat pe harta culturală a lumii.

Rep.: Unde vă vedeți peste următorii 10 - 20 de ani?

R.C.: Viitorul este planul pe care ni-l facem, în timp ce Dumnezeu hotărăște altfel...

Citește și:

Maestrul Radu Ciorei a aniversat 40 de ani de carieră dirijorală

Concert aniversar Radu Ciorei, la Teatrul „Oleg Danovski”

O lună de poveste la Teatrul „Oleg Danovski“!

Cinci întâlniri muzical-coregrafice într-o săptămână12
Pagina a fost generata in 0.2716 secunde