Radu Mazăre a plecat din PSD

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
După ce a renunțat la Primărie

Radu Mazăre a plecat din PSD

Eveniment 28 Mai 2015 / 00:00 4331 accesări

DEMISIE Radu Mazăre, primarul demisionar al Constanței, a ieșit definitiv din viața politică. Sătul să fie ținta unor procurori, ”care urmează comenzi politice”, și să fie anchetat pentru orice proiect pe care l-a realizat, Mazăre a renunțat la orice funcție pe care o deține, politică sau administrativă. După ce, săptămâna trecută, a părăsit funcția de primar al Constanței, iar la începutul anului a demisionat din toate forurile de conducere ale organizației județene a social democraților, ieri, Radu Mazăre a renunțat și la calitatea de membru al PSD. Practic, forțat de împrejurări, după 15 ani de condus Primăria Constanța și 12 - organizația județeană a PSD, Mazăre a renunțat la o viață dedicată politicii și administrației publice locale. Nu de puține ori, Mazăre a spus că vrea să părăsească toate funcțiile pe care le deține, spunând că, după zece ani de hăituială, vrea să fie liber. ”Nu se mai poate lucra. Nu mai pot să vorbesc cu angajații. Am obosit să mai dau explicații despre ce am făcut”, spunea Mazăre în urmă cu câteva luni.

ASCENSIUNEA PSD Legăturile lui Mazăre cu PSD au început încă din 2003, când a intrat în rândurile social democraţilor din postura de primar independent. Imediat, el a preluat șefia organizației județene a PSD, formându-și în scurt timp o echipă redutabilă, care a reușit să câștige, rând pe rând, toate alegerile locale. Datorită politicilor aplicate de Mazăre și echipa sa, dintr-un județ dominat de fostul Partid Democrat, Constanța a devenit social democrată, PSD reușind să dea la fiecare scrutin al alegerilor locale zeci de primari. Demisia din partid a lui Mazăre nu i-a surprins pe social democrații din Constanța, care se așteptau la o astfel de hotărâre, mai ales după ce acesta renunțase, în luna martie, la funcția de președinte al organizației. Președintele interimar al PSD Constanța, senatorul Nicolae Moga, cel care a preluat frâiele organizației de la Mazăre, a declarat că plecarea celui care a condus filiala de la malul mării a PSD este o grea pierdere pentru aceasta. Mai mult decât atât, secretarul executiv al organizației, Cristinel Dragomir, crede că plecarea lui Mazăre este o pierdere pentru partid, în general. ”Mazăre a fost președintele PSD Constanța în ultimii 12 ani. În tot acest timp a ajutat organizația să crească, să devină mai puternică și a fost alături de fiecare dintre membrii ei. În toată perioada în care a condus municipiul Constanța, a transformat fundamental orașul, administrația condusă de el fiind un etalon la nivel național. Indiferent de discursurile politicianiste pe marginea situației sale actuale, rămân proiectele și realizările echipei PSD de la nivelul municipiului, iar zecile de mii de voturi pe care le-am obținut în ultimii 12 ani sunt o mărturie de netăgăduit a performanței organizației. Îi mulțumim primarului și colegului nostru Radu Mazăre pentru performanța administrativă și pentru echipa formată”, se arată într-un comunicat al social democraților constănțeni. George Vișan, membru al organizației municipale Constanța a PSD, a confirmat, pentru „Telegraf“, că Radu Mazăre și-a dat demisia din partid încă de sâmbătă.

VERDICTE MAI BLÂNDE Coincidență sau nu, după ce Mazăre a anunțat că renunță la toate funcțiile politice și administrative, Justiția a început să dea verdicte favorabile în cazul său. Așa se face că, marți, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) a respins cererea procurorilor DNA de prelungire a arestului preventiv al lui Mazăre în dosarul în care el este acuzat de trei infracțiuni de luare de mită, două de conflict de interese și abuz în serviciu. Mai mult decât atât, instanța a dispus înlocuirea arestului preventiv cu arestul la domiciliu. Pe de altă parte, tot în acest dosar, magistrații ICCJ au analizat, ieri, și o contestație a procurorilor privind decizia de săptămâna trecută în care Înalta Curte a stabilit că Radu Mazăre poate fi judecat în arest la domiciliu. În acest caz, magistraţii au admis cererea procurorilor DNA şi, rejudecând, au respins solicitarea de înlocuire a arestului preventiv cu arestul la domiciliu. Tot judecătorii Înaltei Curți au analizat ieri și contestația lui Sorin Strutinsky, cercetat în același dosar, după ce judecătoarea Leontina Şerban i-a respins omului de afaceri cererea de înlocuire a măsurii arestării preventive cu cea a controlului judiciar sau a controlului judiciar pe cauţiune. Omul de afaceri a primit, la rândul său, un răspuns negativ, contestaţia apărării fiind respinsă. Mazăre și Strutinsky mai au o şansă să părăsească arestul preventiv dacă magistraţii vor respinge contestaţia procurorilor la decizia luată marţi de instanţa supremă.



12