Radu Mazăre și Nicușor Constantinescu, condamnați cu suspendare

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
S-a dat sentința în eternul dosar al „Retrocedărilor“ Radu Mazăre și Nicușor Constantinescu, condamnați cu suspendare
Justiție 10 Iulie 2017 / 21:00 4680 accesări 6 comentarii

Apărătorii fostului primar din Constanţa Radu Mazăre au spus că procurorii care au întocmit acest dosar s-au întrecut în gafe

Apărătorii fostului primar din Constanţa Radu Mazăre au spus că procurorii care au întocmit acest dosar s-au întrecut în gafe

Nicușor Constantinescu: „În acest dosar al retrocedărilor nu a existat un păgubit“

Nicușor Constantinescu: „În acest dosar al retrocedărilor nu a existat un păgubit“

După nouă ani și peste 100 de termene de judecată s-a dat sentința în eternul dosar al „Retrocedărilor“ din Constanța. Fostul primar din Constanţa Radu Mazăre a fost condamnat, luni, de magistraţii Curţii de Apel Bucureşti la patru ani de închisoare cu suspendare, iar fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Constanţa Nicuşor Constantinescu a primit trei ani de închisoare cu suspendare. Amintim că Mazăre a fost trimis în judecată de DNA în 28 octombrie 2008, alături de 36 de persoane, între care foşti şi actuali funcţionari din Primăria Constanţa şi Oficiul de Cadastru, mandatari şi notari publici, în dosarul privind atribuirea nelegală a unor terenuri. Decizia din dosar nu este definitivă și poate fi atacată la Instanța Supremă.

Nouă ani și peste 100 de termene de judecată. Atât i-a luat Curții de Apel București să dea o pronunțare în celebrul dosar al „Retrocedărilor“ din Constanța, în care capul de afiș l-au deținut fostul primar al Constanței Radu Mazăre și fostul președinte al Consilului Județean Constanța Nicușor Constantinescu. Alături de cei doi au mai fost trimise în judecată de procurorii DNA nu mai puțin de 36 de persoane, în legătură cu restituirea și atribuirea nelegală a unor întinse suprafețe de teren intravilan din Constanța, Mamaia, plajă și faleză. Pe lângă Radu Mazăre au fost trimiși în judecată mai mulți membri ai comisiei de aplicare a Legii nr. 10/2001 din Primăria Constanța, printre care: Nicușor Constantinescu - fost consilier municipal; șeful Direcției Administrație Publică, Constantin Racu; șeful Direcției Patrimoniu, Daniela Ramona Dospinescu; șeful Direcției Tehnic-Investiții, Ion Marica; fostul consilier municipal Dan Miron și consilierii juridici Cristian Tălpău, Nora Alina Chircă și Bogdan Ghițulescu. Aceștia sunt acuzați de abuz în serviciu contra intereselor publice, cu obținerea de avantaje patrimoniale, cu consecințe deosebit de grave, în formă continuată, fals intelectual, în formă continuată, și asociere pentru săvârșirea de infracțiuni.

CONDAMNĂRI CU SUSPENDARE ȘI ACHITĂRI

După cum aminteam mai sus, după nouă ani de procese și peste 100 de termene, fostul primar al Constaței Radu Mazăre a fost condamnat la PATRU ANI DE ÎNCHISOARE CU SUSPENDARE, iar Nicușor Constantinescu la TREI ANI DE ÎNCHISOARE, TOT CU SUSPENDARE. O altă vedetă în acest caz a fost omul de afaceri Cristian Borcea, fost acţionar al clubului Dinamo, care a fost achitat. Printre cei care au mai fost judecați în acest dosar s-a numărat și fostul şef al Direcţiei de Administraţie Publică Constanţa Constantin Racu, care a fost condamnat la trei ani de închisoare cu suspendare, aceeaşi condamnare fiind dispusă şi în cazul unui alt inculpat în dosar, Dragoş Săvulescu, fost acţionar al echipei de fotbal Dinamo Bucureşti. La trei ani de închisoare cu suspendare au fost condamnaţi şi fostul şef al Direcţiei Patrimoniu din Primăria Constanţa Ramona Dospinescu, fostul şef al Direcţiei Tehnic-Investiţii Ion Marica, fostul consilier juridic Cristian Talpău şi Nora Chirca, tot consilier juridic. Magistraţii au decis, de asemenea, achitarea lui Aurel Jean Andrei, notar public şi soţul preşedintelui Tribunalului Bucureşti Laura Andrei, a lui Bogdan Ghiţulescu, consilier juridic, şi a lui Dan Miron, fost consilier local. Pe de altă parte, în cazul a doi inculpaţi, instanţa a stabilit că a survenit decesul, motiv pentru care a încetat procesul pe numele lor. Decizia instanței în acest dosar nu e definitivă, recursul putând fi făcut la Înalta Curte de Casație și Justiție.

PROCURORII, GAFE DUPĂ GAFE

Instanţa a încheiat în 7 aprilie dezbaterile în dosarul retrocedărilor din Constanţa. La ultimul termen al procesului, Radu Mazăre a spus că speră ca „expunerea media“ şi „încărcătura publică a procesului maraton“ să nu afecteze soluţia dată de către magistraţi. Avocaţii lui Radu Mazăre au cerut achitarea acestuia, pe motiv că retrocedările s-au făcut în baza votului dat de reprezentanţii Consiliului Local Constanţa, iar Prefectura nu a avut obiecţii în urma votului. De altfel, de-a lungul timpului, apărătorii fostului primar au arătat că procurorii care au întocmit acest dosar s-au întrecut în gafe. Spre exemplu, la termenul din 17 februarie 2015, magistrații Curții de Apel București au ascultat explicațiile expertului topo-cadastral, care a arătat că așa-zisele expertize ale DNA nu coincid cu realitatea din teren. Potrivit primarului Radu Mazăre, expertul Marian Chirițoiu a explicat că terenurile care fac obiectul dosarului retrocedărilor nu sunt aceleași cu cele identificate de DNA. Așa se face că, după termenul de atunci, când s-a prezentat totul pe hârtie, ambele părți au cerut să aibă loc o vizionare a terenurilor în cauză. Nu în teren, ci cu ajutorul unui videoproiector care va prezenta imaginea a 10 terenuri. „Se analizează fiecare teren în parte, cu toate detaliile ce țin de poziționare, formă, dimensiune și valoare, dacă este domeniu public sau este domeniu privat. Până acum, expertul oficial a spus că toate lucrările erau în regulă din punctul nostru de vedere“, a declarat Mazăre, la acea vreme.

„NU EXISTĂ PĂGUBIȚI“

Printre cei care au atras atenția că procurorii DNA s-au întrecut în gafe s-a numărat și fostul președinte al Consiliului Județean Constanța Nicușor Constantinescu. Nu de puține ori, fostul șef al CJC a spus că „în acest dosar nu există niciun păgubit“. „Oricine știe că, dacă nu există păgubiți, nu există fapta penală. Și atunci, ce căutăm noi într-un proces penal de peste cinci ani?“, a întrebat Constantinescu, la unul din termenele de judecată.

Loading...

6 comentarii

Huuuuuuu 03:03:21 / 11 Iulie 2017
Huuuuuuuu

Huuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuu.............

a-mirabilis 05:13:39 / 11 Iulie 2017
capitalismul lui cine poate oase roade.

Totul pleaca de la cadastrarea teritoriului Romaniei.Primarii au profitat si profita de acest neajuns pentru a jongla cum vor cu terenurile virane si extravirane.Guvernantii au promis cadastrarea intregului teritoriu in mod gratuit.Pana acum primarii nu au facut altceva decat sa se opuna ,sa amane si sa incurce treburile.Condamnarea celor doi este justa.Pamantul poate fi foarte usor de recuperat pentru ca este tot acolo.Mai grav este cu ce se exporta;cereale,lemn,materii prime ,profitul neimpozabil al multinationalelor.Asa ca ,este nevoie de clarificarea pagubei .Dupa spusele lui Constantinescu si indicatiile capitalismului, asa zisa proprietate comunista privatizata este un act de justitie ,,justificat'' care a facut posibila intrarea Romaniei in UE,NATO si, in general, in marea familie a tarilor cu regim,deocamdata,capitalist-salbatic,de jungla.Cei doi alesi nu au facut altceva decat un fel de safarii timp de 15 ani cu pauze de samba ,sarabanda si manele .Daca comunismul facea o nivelare a saraciei ,acum,capitalismul imparte societatea in bogati si saraci.Acum alegeti de care baricada sunteti.

un constantean 07:46:55 / 11 Iulie 2017
cariere si vieti distruse

Ca sa fi jurist cu condamnare fie ea cu suspendare, dracu te mai ia. Sa mai ai si vreo 20 de ani pana iesi la pensie, e o sentinta pe viata. Asta este, prostitutia profesionala dauneaza grav profesiei, libertatii. Intrebarea mea este cand o sa se inteleaga acest lucru. Este exclus, sa faci munca de jurist cu condamnare, dracu te mai ia.

Adi 09:01:48 / 11 Iulie 2017
Mafia

Romanii duc, puteau sa le vînda și casa pun capul în jos înghit în sec și aia e o tara de lași

Nor 09:21:21 / 11 Iulie 2017
Pentru a-mirabilis

Nu mai e jurista ci avocata în faimosul Barou Constanta.

okila 13:43:19 / 11 Iulie 2017
tara lu papura

`kaka-maka,treaba asta e ptr okii strainatatii :ca vezi doamne ce le-am facut excrocilor si pe partea cealalta se pisa pe noi si zic ca ploua si noi ...intoarcem si celalalt obraz : macar noi sa fim curati

Adaugă comentariul tău

NOTĂ: Te rugăm să comentezi la subiect. Sunt interzise atacurile la persoană, limbajul vulgar sau tendenţios şi postarea materialelor publicitare. Încălcarea acestor norme va fi sancţionată cu ştergerea imediată a comentariului.Ştiri recomandate

Pagina a fost generata in 0.2703 secunde