Raidurile Rusiei au afectat cinci spitale, raidurile SUA - ”doar” unul

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
5-1 pentru ruși Raidurile Rusiei au afectat cinci spitale, raidurile SUA - ”doar” unul
Externe 23 Octombrie 2015 / 15:44 388 accesări 0 comentarii

Lumea întreagă s-a arătat indignată când americanii au nimerit spitalul din Kunduz, Afganistan. Organizația Medici fără Frontiere a vorbit atunci despre crimă de război, președintele SUA, Barack Obama, și-a cerut scuze public, iar acum se așteaptă despăgubirile. Numai că, în Siria, rușii se arată mai... specialiști ca americanii în Afganistan. Aviația rusă a desfășurat nouă raiduri care au lovit cinci spitale și centre de îngrijire în regiuni controlate de rebeli în Siria, omorând civili și personal medical, a precizat o organizație americano-siriană din domeniul sănătății. Într-un comunicat publicat în noaptea de joi spre vineri, Societatea Medicală Siriano-Americană (SAMS), care activează în Siria și susține centre medicale, a afirmat că raidul sângeros de marți asupra unui spital de campanie din provincia Idleb se adaugă altor opt care au vizat spitale.

De la începutul războiului din Siria, în 2011, au avut loc 313 atacuri comise de diverși protagoniști asupra unor instalații medicale din țară, a precizat această organizație cu sediul în SUA și finanțată de medici americani și sirieni. Cinci centre medicale gestionate de SAMS au fost vizate de raiduri rusești, dintre care două în provincia Alep, unul în provincia Latakia, unul în provincia Hama și cel de marți de la Idleb, a subliniat organizația. Potrivit SAMS, în acest ultim atac au murit doi membri ai personalului medical și cel puțin doi civili și au fost răniți alți 28 de civili. Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO) a vorbit despre 13 morți. Rusia a dezmințit că fermitate că vreunul dintre raidurile sale ar fi lovit spitalul de campanie din Idleb. ”Civilii continuă să fie supuși unor violențe inimaginabile în Siria și facem apel la comunitatea internațională să acționeze prin toate mijloacele necesare pentru a pune capăt atacurilor împotriva civililor și a împiedica comiterea de alte atacuri asupra unor centre de îngrijire”, a declarat șeful SAMS, Ahmad Tarakji.

Raidurile Rusiei în Siria au început la 30 septembrie, pentru susținerea operațiunilor terestre ale forțelor regimului Bashar al-Assad împotriva rebelilor. Războiul a cauzat moartea a peste 250.000 de persoane, de la începutul conflictului, în martie 2011.

UPDATE:

Raidurile aeriene ruse, lansate împotriva poziţiilor rebele şi islamiste din Siria, s-au soldat cu moartea a aproximativ 450 de persoane, de când au început, pe data de 30 septembrie, anunţă Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului. Printre cei 446 de morţi se numără 295 de combatanţi rebeli şi islamişti şi 151 de civili, dar și 38 de copii și 35 de femei, a declarat directorul Observatorului Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO), Rami Abdel Rahman. Acesta a adăugat că printre persoanele care au murit se mai află 75 de islamişti ai grupării Stat Islamic, 31 de luptători ai aripii siriene a reţelei al-Qaida, Frontul al-Nusra, şi 189 de rebeli aparţinând grupurilor moderate sau islamiste.

Rusia, aliatul-cheie al preşedintelui sirian Bashar-al-Assad, vizează, în aceste raiduri, organizaţia Stat Islamic şi grupurile rebele din Siria, potrivit sursei citate. Washingtonul şi partenerii săi susţin că aceste raiduri urmăresc mai degrabă să îl salveze pe Bashar al-Assad, SUA şi NATO acuzând Rusia că vizează poziţii ale insurgenţilor sirieni, susţinuţi de Occident. Moscova a respins acuzaţiile şi a dat asigurări că nu a trimis efective terestre pe teritoriul sirian.

Citește și:

Raidul SUA în Afganistan, soldat cu 19 morţi, ar putea fi crimă de război

Pentagonul le cere statelor aliate să-şi sporească prezenţa în Afganistan

Amânarea retragerii trupelor americane din Afganistan

Compensaţii SUA pentru victimele bombardamentului de la Kunduz

”Spitalul organizaţiei Medici fără Frontiere atacat de SUA era o bază a talibanilor”

Taguri articol
raiduriSUARusiaAfganistanSiria
Loading...

Adaugă comentariul tău

NOTĂ: Te rugăm să comentezi la subiect. Sunt interzise atacurile la persoană, limbajul vulgar sau tendenţios şi postarea materialelor publicitare. Încălcarea acestor norme va fi sancţionată cu ştergerea imediată a comentariului.Ştiri recomandate

Pagina a fost generata in 0.2642 secunde