RAJA SA: „Tariful la apă potabilă, pe locul 15 la nivel național“

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

RAJA SA: „Tariful la apă potabilă, pe locul 15 la nivel național“

Social 13 Noiembrie 2016 / 10:54 515 accesări

Conducerea SC RAJA SA notează într-un comunicat de presă că, în România, toți operatorii de apă și canalizare, cu excepția RAJA SA, încasează apa meteo, ceea ce înseamnă un plus la factură cu un procent mediu de 9,2%. „În această situație, în care noi nu încasăm apa meteo, tariful perceput de RAJA SA la apă potabilă este pe locul 15 în clasamentul real. Mai mult, spre deosebire de celelalte companii - care au posibilitatea folosirii unor surse de suprafață, RAJA SA extrage apa furnizată din subteran, prin sute de foraje de mare adâncime, ceea ce implică mari cheltuieli cu energia electrică aferentă pompării din subteran. Și pe lângă cheltuiala cu energia electrică, anual SC RAJA SA plătește companiei Administrația Națională Apele Române milioane de lei pentru apa extrasă“, se arată în comunicat.

PROIECTE DE SUTE DE MILIOANE DE EURO

Sursa citată notează faptul că RAJA SA a cofinanțat, printr-un împrumut contractat de la Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare, cu peste 50 milioane euro cel mai mare proiect românesc din domeniu (apă - canal - epurare), în valoare de aproape 300 milioane euro, în urma căruia au rezultat investiții ce au intrat în patrimoniul județului. „Cu privire la calitatea serviciilor prestate, subliniem că SC RAJA SA furnizează tuturor abonaților o apă potabilă sigură, procesele de captare, tratare și distribuție fiind monitorizate non-stop, activitate ce implică anual sute de mii de analize efectuate în laboratoare acreditate RENAR și un supracontrol pe care îl plătim din partea reprezentanților Direcțiilor de Sănătate Publică de la nivelul fiecărui județ. Este imperios necesar să cunoașteți faptul că ultima ajustare a tarifului perceput de RAJA SA a fost făcută în 20 decembrie 2013, cu avizul Autorității Naționale de Reglementare a Serviciilor Comunale (ANRSC). Cu alte cuvinte, în ultimii trei ani, RAJA SA nu a mărit tarifele, ba mai mult, începând cu 1 ianuarie 2016 a scăzut prețul cu 0,61 lei, de la 5,07 lei la 4,46 lei/mc apă potabilă cu TVA. Tariful practicat de RAJA SA este aprobat de către ANRSC după o verificare riguroasă a tuturor componentelor de preț. Mai mult, toate ajustările tarifare efectuate de RAJA SA au respectat Strategia Tarifară aprobată de către toate primăriile din aria de operare și impusă de către instituțiile care au aprobat finanțările nerambursabile pe fonduri europene, inclusiv Comisia Europeană.

Fără respectarea strategiei tarifare nu am fi putut aduce investițiile atât de necesare și utile cetățenilor județului Constanța. Încălcarea Strategiei Tarifare este nelegală și reprezintă un caz de neîndeplinire a obligațiilor asumate de toate părțile implicate, ceea ce va duce la declararea proiectelor cu finanțare europeană ca neeligibile și rambursarea întregii valori a proiectelor deja implementate (1,25 miliarde lei noi) atât de către primării, cât și de operator. Mai mult, se vor pierde finanțările pentru perioada 2014 - 2020, în valoare de 607,10 milioane euro, nu se va reuși conformarea la Directivele de Mediu și se vor plăti de către administrațiile locale din județ amenzi uriașe pentru neconformarea cu prevederile acquis-ului european, iar acest lucru trebuie înțeles în contextul în care investițiile în acest sector sunt orientate spre populație, prin asigurarea unui trai decent și civilizat“, se mai arată în comunicatul RAJA.

Citește și:

PNL propune reducerea prețurilor practicate de SC RAJA SAŞtiri recomandate

12
Pagina a fost generata in 0.324 secunde