Rămăşiţele lui Cristofor Columb fac obiectul unor studii ADN

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Rămăşiţele lui Cristofor Columb fac obiectul unor studii ADN
Monden 22 Mai 2006 / 00:00 3881 accesări 0 comentarii

Rămăşiţele pămînteşti ale navigatorului Cristofor Columb, descoperitorul Americii, fac obiectul unei anchete ADN prin care cercetătorii doresc să stabilească originile exacte ale acestuia. Rezultatele anchetei vor fi publicate peste circa două luni. Concluziile istorico-genetice erau aşteptate pentru data de 20 mai, cînd s-au comemorat 500 de ani de la moartea descoperitorului Americii, dar vor mai întîrzia din cauza echipei de cercetători italieni, una din părţile care se ocupă de aceste analize.

Pentru a stabili originile lui Columb s-au prelevat probe de ADN de la mai mulţi locuitori din regiunile Barcelona, Valencia, din Insulele Baleare şi din Perpignan, Franţa, care poartă patronimul "Colon", "Colom", "Colomb" sau "Coulom". Probele de la persoanele din regiunea Genovei, al căror patronim este "Colombo", au fost prelevate foarte tîrziu. Cea mai mare parte a specialiştilor consideră că navigatorul era fiul unui ţesător genovez, dar unii cercetători îi atribuie origini catalane, galiţiene, corsicane sau portugheze.

Ancheta ADN, foarte aşteptată de cercetători şi istorici, este destinată să elimine misterele ce învăluie originile lui Columb. ADN-ul extras din rămăşitele lui Columb a fost comparat cu ADN-ul extras din rămăşiţele unui fiu de-al lui Columb, Hernando, îngropat la Sevilla. Cristofor Columb a murit la Valladolid, centrul Spaniei, rămăşiţele sale fiind, iniţial, îngropate în acest oraş. Corpul lui a fost apoi transportat la Sevilla şi apoi în Republica Dominicană, în anul 1544. Resturile sale au fost apoi aduse în Cuba şi repatriate, în anul 1898, în Sevilla. Republica Dominicană declară că resturile lui Columb sînt încă îngropate în această ţară, la Farul lui Columb.Pagina a fost generata in 0.1225 secunde