Raportul MCV recomandă transformarea României din democraţie în securocraţie

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Judecători: Raportul MCV recomandă transformarea României din democraţie în securocraţie
Justiție 24 Octombrie 2019 / 14:16 2072 accesări 5 comentarii

Membrii Asociaţiei Judecătorilor pentru Apărarea Drepturilor Omului (AJADO) spun că raportul MCV are, printre recomandările pentru autorităţi, transformarea României din „democraţie” în „securocraţie”, în care serviciile de informaţii ar trebui să supravegheze şi mai robust cetăţenii.

„Raportul MCV privind România, publicat de Comisia Europeană pe 22 octombrie 2019, dovedeşte, o dată în plus, atât subiectivismul şi prejudecăţile experţilor europeni, cât şi dispreţul acestora pentru respectarea drepturilor fundamentale ale românilor de către instituţiile de represiune ale statului român”,se arată într-un comunicat al Asociaţiei Judecătorilor pentru Apărarea Drepturilor Omului (AJADO).

Printre propunerile din raportul MCV, Comisia Europeană recomandă, potrivit magistraţilor de la AJADO, „transformarea României din «democraţie» în «securocraţie», în care serviciile de informaţii să supravegheze şi «mai robust» românii”.

Pentru cei care nu sunt familiari cu termenul, “securocraţie” (mai cunoscut şi sub numele de “securitocraţie” sau “counter-intelligence state”) se referă la statul în care serviciile de informaţii penetrează şi împânzesc toate instituţiile din societate, inclusiv armata”, explică AJADO.

Cu privire la paragraful din raportul MCV potrivit căruia Comisia Europeană reiterează sugestia că experienţa altor state membre ar putea fi utilă pentru crearea unui sistem mai robust de măsuri de supraveghere tehnică utilizate de organele de urmărire penală şi de colaborare între serviciile de informaţii şi organele de urmărire penală, care„este esenţială pentru anchetarea infracţiunilor grave, cum ar fi terorismul şi criminalitatea informatică”.

„Ceea ce Comisia Europeană recomandă este reimplementarea a ceva ce a fost declarat neconstituţional, deoarece exact sub pretextul luptei cu terorismul, cu criminalitatea informatică şi sub pretextul apărării securităţii naţionale serviciile secrete din România s-au implicat nelegal în administrarea justiţiei, astfel cum a constatat CCR. (...) Această recomandare adresată României, care a avut unul dintre cele mai opresive regimuri comuniste din Europa de Est, denotă ignoranţa Comisiei Europene faţă de represiunea comunistă din România şi dispreţul acesteia faţă de respectarea drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale persoanelor”, spun magistraţii din cadrul Asociaţiei.

Membrii AJADO condamnă astfel de recomandări ale Comisiei Europene, deoarece ar conduce la reinstaurarea unui stat totalitar în România, şi solicită instituţiilor competente să ia poziţie împotriva acestora.

Comisia Europeană a publicat raportul MCV privind evoluţia sistemului judiciar de la recomandările de anul trecut, iar documentul cuprinde o serie de critici care vizează Secţia pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie, legile justiţiei, modificarea codurilor penale, însă apreciază eforturile Ministerului Justiţiei.Ştiri recomandate

Pagina a fost generata in 0.1956 secunde