Răspunsul Iranului la oferta în dosarul nuclear este insuficient

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Răspunsul Iranului la oferta în dosarul nuclear este insuficient
Externe 25 August 2006 / 00:00 675 accesări 0 comentarii

Cancelarul german, Angela Merkel, a apreciat, joi, că răspunsul Iranului la oferta marilor puteri, în privinţa dosarului nuclear, nu este satisfăcător. Teheranul a dat, marţi, un răspuns ambiguu la solicitarea marilor puteri de a-şi suspenda activităţile de îmbogăţire a uraniului, dar a refuzat aparent o sistare imediată a acestora şi a propus "negocieri serioase". Consiliul de Securitate ONU a dat termen Iranului pînă la 31 august să îşi suspende programul de îmbogăţire a uraniului, în caz contrar riscînd impunerea unor sancţiuni.

La rîndul lor, Statele Unite au declarat că propunerea Iranului de a purta negocieri în dosarul nuclear se încadrează cu greu în termenele impuse de Consiliul de Securitate ONU, dar nu au respins categoric răspunsul Teheranului. Casa Albă a declarat că a analizat şi cu alţi membri ai Consiliului de Securitate următorii paşi care trebuie făcuţi, iar Franţa a declarat că propunerea Iranului nu poate fi acceptată decît dacă Republica Islamică suspendă mai întîi programul de îmbogăţire a uraniului. Preşedintele american, George W. Bush, a avut discuţii cu secretarul general al Naţiunilor Unite, Kofi Annan, care va vizita Orientul Mijlociu, inclusiv Iranul, în următoarele zile.

Analiştii afirmă că răspunsul Iranului a avut ca scop divizarea membrilor cu drept de veto în Consiliul de Securitate ONU. La rîndul lor, membrii opoziţiei iraniene din exil susţin că Teheranul a avansat deja în cursa înarmării nucleare. "Iranul a asamblat deja cel puţin 15 centrifuge P2, de a doua generaţie, care permit îmbogăţirea uraniului şi care sînt în curs de testare", a anunţat, joi, la Paris, Consiliul Naţional al Rezistenţei Iraniene, de opoziţie. Acesta a afirmat totodată că a localizat un "sit secret" de producere a acestor echipamente în apropiere de Teheran, pe o stradă secundară, la 3 km de joncţiunea Teheran-Pars, pe autostrada Teheran-Damavand şi este alcătuit din trei hangare.Pagina a fost generata in 0.1992 secunde