Răsturnare de situație în dosarul „Mineriada“. Procurorii au extins ancheta

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Ion Iliescu și Petre Roman, față în față cu procurorii Răsturnare de situație în dosarul „Mineriada“. Procurorii au extins ancheta
Politică 15 Mai 2017 / 16:40 390 accesări 0 comentarii

S-au schimbat datele problemei în dosarul Mineriadei din 1990. Procurorii militari de la Parchetul General au anunțat că au extins ancheta în acest caz, în sensul că au fost depistate noi victime ale evenimentelor petrecute în urmă cu 27 de ani, potrivit unor surse judiciare citate de Mediafax. Anchetatorii nu au dat deocamdată nicio informație despre câte persoane este vorba, însă au precizat că au identificat noile victime după ce au verificat arhivele centrelor de arest din București, aferente anului 1990.

ILIESCU ȘI ROMAN AU DAT CU SUBSEMNATUL

Deloc întâmplător, aceste informații au ieșit la iveală în aceeași zi în care au fost audiați fostul președinte Ion Iliescu și fostul premier Petre Roman, principalii suspecți în acest dosar. Ei sunt acuzați de infracțiuni contra umanității alături de fostul vicepremier Gelu Voican Voiculescu, fostul prim-vicepreședinte al Frontului Salvării Naționale Nicolae Dumitru, fostul director SRI Virgil Măgureanu și fostul șef al Procuraturii Militare Mugurel Cristian Florescu. „În perioada 11 - 15 iunie 1990, inculpaţii au decis, organizat și coordonat un atac generalizat și sistematic, lansat împotriva unei populații civile, respectiv împotriva manifestanților din Piața Universității din București, precum și a populației municipiului București. În acest atac au fost implicate forțele armate ale Ministerului de Interne, Ministerului Apărării Naționale, Serviciului Român de Informații, precum și peste zece mii de mineri și alți muncitori din mai multe zone ale țării”, se arată în rechizitoriul procurorilor. Anchetatorii au mai precizat, în rechizitoriul inițial, că violențele din 1990 s-au soldat cu uciderea a patru persoane şi rănirea altor trei, vătămarea integrității fizice sau psihice a 1.269 de persoane și privarea de libertate, pe motive de ordin politic, a 1.242 de persoane.

ALȚI INCULPAȚI PE LISTA NEAGRĂ

Mai mult, procurorii au dispus începerea urmăririi penale pentru alte opt persoane cu diverse funcții importante în stat la momentul respectiv, pentru că ar fi aderat și ar fi susținut atacul lansat de Iliescu și Roman. Este vorba despre Emil Dumitrescu, Cazemir Benedict Ionescu, Adrian Sârbu, Miron Cozma, Matei Drella, Cornel Burlec Plăieș, Vasile Dobrinoiu și Petre Peter. „În cauză, urmărirea penală se efectuează, în continuare, față de alți 18 suspecți, sub aspectul săvârșirii acelorași infracțiuni de crime împotriva umanității, prev. de art. 439 alin. 1 lit. a, g și j din Codul penal, cu aplicarea art. 5 din Codul penal”, se mai arată în rechizitoriul procurorilor militari, document publicat la sfârșitul anului trecut.

Adaugă comentariul tău

NOTĂ: Te rugăm să comentezi la subiect. Sunt interzise atacurile la persoană, limbajul vulgar sau tendenţios şi postarea materialelor publicitare. Încălcarea acestor norme va fi sancţionată cu ştergerea imediată a comentariului.

Ştiri recomandate

Pagina a fost generata in 0.3136 secunde