Răsturnări de situaţie la vârful sistemului bancar

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Răsturnări de situaţie la vârful sistemului bancar

Economie 14 August 2017 / 08:32 1333 accesări

Majoritatea băncilor din top şase din punct de vedere al activelor au anunţat scăderi de profit în semestrul I 2017 comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut. BRD este instituţia de credit care a raportat cel mai mare profit din sistemul bancar (dublu faţă de anul trecut), modificând clasamentul. O altă surpriză în topul profiturilor o reprezintă ING, care a depăşit şi Raiffeisen Bank şi BCR. BRD Groupe Societe Generale a raportat un profit net de 750 de milioane de lei, aprope dublu faţă de valoarea înregistrată în 2016, de 381 milioane de lei. Majorarea substanţială a profitului băncii s-a datorat creşterii veniturilor din dobânzi, implicit din creditare, dar şi din costul net pozitiv al riscului. Costul pozitiv al riscului include recuperări de creanţe, recunoaşterea despăgubirilor din asigurări şi vânzarea de credite neperformante. Cea de-a doua instituţie de credit în ordinea mărimii profitului raportat este Banca Transilvania, cea de-a doua bancă din sistem din punct de vedere al activelor. Cu un avans de peste 8%, profitul BT a fost de 496 milioane de lei. Creşterea se datorează în mare parte creşterii portofolilui de clienţi pe zona IMM şi chiar start-up şi creşterii creditării.

Numărul unu din sistemul bancar din punct de vedere al valorii totale a activelor, BCR se situează abia pe locul trei din punct de vedere al profitului înregistrat şi cu cea mai mare scădere din sistem. BCR şi-a înjumătăţit profitul în semestrul I din 2017 faţă de aceeaşi perioadă din 2016, până la 305 milioane de lei.

Surprinzător sau nu, pe locul patru în topul profiturilor bancare se situează ING Bank, cu 255 de milioane de lei, surclasând Raiffeisen Bank care a înregistrat doar 247,5 milioane de lei (55 de milioane de euro). Câştigul ING (chiar dacă în comparaţie cu anul precedent profitul băncii olandeze a fost în uşoară scădere) se datorează conceptului Home Bank şi accentului pus pe plăţile mobile.

Unicredit, banca de pe top cinci pe sistem bancar din punct de vedere al activelor a înregistrat un profit de numai 225,20 milioane de lei coborând astfel pe locul şase din acest punct de vedere. Şi la Unicredit şi la BCR se constată însă şi o uşoară scădere a activelor totale, o comparaţie în acest sens neputând fi făcută însă deocamdată. De remarcat că majoritatea băncilor analizate o o rată a neperformantelor mai mare decât îşi doreşte BNR pentru anul în curs.



12