Războiul burselor continuă. Vergil Chițac: Suntem de aceeași parte a baricadei

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Războiul burselor continuă. Vergil Chițac: Suntem de aceeași parte a baricadei

Administrație, Educație 17 Decembrie 2020 / 08:43 1176 accesări
Foto: facebook, Vergil Chițac

Foto: facebook, Vergil Chițac

Conform Legii Educaţiei, administrațiile publice locale au obligația de a acorda toate tipurile de bursă (de merit, de performanță, de studiu și de ajutor social), pentru toți elevii eligibili, fiecare dintre acestea având un scop individual: primele două de a stimula performanţa şcolară, iar ultimele două de a interveni în sprijinul elevilor aflaţi în risc de abandon şcolar.

Totul a pornit de la faptul că, proiectul de hotărâre a Consiliului Local, care are drept scop aprobarea numărului și cuantumurilor burselor școlare pentru semestrul I al anului școlar în curs, nu prevedea alocarea fondurilor decât pentru bursa de ajutor social.

În cazul în care celelalte tipuri de bursă nu vor fi acordate, peste 15.000 de elevi care învață în municipiul Constanța vor fi privați de dreptul la burse școlare, spun reprezentanți elevilor care au solicitat consilierilor locali și primarului Vergil Chițac să amendeze proiectul de hotărâre, în sensul în care aceasta să cuprindă sume de bani și pentru celelalte tipuri de bursă.

Asociaţia Elevilor din Constanţa (AEC) a criticat decizia, numind-o nelegală şi cerând ca proiectul să prevadă acordarea tuturor celor patru categorii de burse.

Asociația Elevilor din Constanța (AEC) condamnă ferm atitudinea noii administrații locale privind situația burselor elevilor din Municipiul Constanța, astfel, elevii olimpici, dar și cei care au o medie generală mare sau au probleme financiare sunt lăsați fără sprijinul autorităților.


Primarul Constanței, Vergil Chițac, a promis că până la sfârșit de an, se vor găsi soluții bugetare pentru plata tuturor burselor:

Până la finalul anului 2020, vom găsi soluții bugetare pentru plata tuturor burselor. Este promisiunea pe care am făcut-o reprezentanților elevilor în ședința Consiliului Local din 15.12.2020 și pe care am reiterat-o astăzi, în cadrul întâlnirii pe care am solicitat-o acestora și la care au răspuns prezent.

Acesta a mai adăugat că, fiind profesor, cea mai mare parte din viață și-a petrecut-o printre tinerii studenți, "prin urmare niciodatã nu m-aș putea opune acordării burselor pentru elevi".


5,3 milioane de lei pentru a plăti integral bursele


Primarul Constanței a scris pe pagina de facebook că urmează să stabilească la ce anume se poate renunța, ca să fie acoperită întreaga sumă de 5,3 milioane pentru acordarea tuturor tipurilor de burse.

La acest moment mai avem nevoie de 5,3 milioane de lei pentru a plăti integral bursele elevilor pe anul în curs. Urmează o ședință cu cei din conducerea tuturor structurilor Primăriei în care sã stabilim la ce putem renunța, pentru a acoperi această sumă.
Zilele următoare vom convoca din nou consilierii și vom supune la vot rectificarea bugetară.

Din păcate, în cadrul ședinței de Consiliu Local de ieri, nu s-a înțeles faptul că trebuia să plătim bursele sociale de urgență, pentru că acești copii sunt în nevoie și chiar nu mai pot aștepta. Perioada sărbătorilor de iarnă reprezenta un argument în urgența susținută de noi.

Lupta elevilor continuă.
Vergil Chițac a mai adăugat că administrația publică locală nu poate fi în conflict cu elevii:

"Suntem de aceeași parte a baricadei!"12
Pagina a fost generata in 0.1916 secunde