Record pe Everest! O alpinistă a ajuns pe vârf de două ori într-o săptămână

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Record pe Everest! O alpinistă a ajuns pe vârf de două ori într-o săptămână

Externe 21 Mai 2017 / 15:42 421 accesări
Anshu Jamsenpa a primit, înainte de expediție, binecuvântarea lui Dalai Lama

Anshu Jamsenpa a primit, înainte de expediție, binecuvântarea lui Dalai Lama

O alpinistă indiană a atins duminică vârful Everestului pentru a doua oară în mai puțin de o săptămână, stabilind un record, a anunțat echipa sa. ''Anshu a atins vârful Everestului astăzi la 08.00 (02.15 GMT), pentru a doua oară în acest sezon, stabilind un nou record'', a spus Dawa Lama de la Dream Himalaya Adventures. Anshu Jamsenpa, 37 de ani și mamă a doi copii, a ajuns la 16 mai pe vârful celui mai înalt munte din lume (8.848 m) și nu a luat decât o scurtă pauză înainte de începe o nouă ascensiune. Ea a primit înainte de expediția sa binecuvântarea lui Dalai Lama, liderul principalei ramuri a budismului tibetan, scrie AFP.

Recordul anterior pentru dublă ascensiune a Everestului de către o femeie în același sezon, certificat de Guinness Book of Records, a fost stabilit în 2012 de alpinista nepaleză Chhurim Sherpa.

Anshu Jamsenpa a urcat deja pe Everest de cinci ori. Ea a avut intenția de a reface expediția în 2014, dar sezonul a fost anulat după moartea a 16 ghizi nepalezi într-o avalanșă. O altă încercare a fost anulată în 2015 după un violent seism care a ucis aproape 9.000 de oameni în țară și a declanșat o avalanșă imensă de pe Everest, omorând 18 persoane în tabăra de bază. Săptămâna trecută, alpinista nepaleză Lhakpa Sherpa a bătut propriul record pentru cele mai multe expediții realizate de o femeie pe vârful Everestului, pe care l-a urcat pentru a opta oară.

Numărul permiselor emise în acest an de Nepal pentru a urca pe Everest a atins un maxim istoric (373 de alpiniști străini, ceea ce ar putea reprezenta împreună cu ghizii aproape 750 de alpiniști), suscitând temeri de blocaje pe ''acoperișul lumii'' în timpul scurtei perioade de vreme bună care există primăvara.

Mai mult de 120 de persoane au ajuns pe vârful muntelui de la începutul sezonului actual, deja marcat de moartea a doi alpiniști, între care celebrul cățărător elvețian Ueli Steck. Anul trecut, 443 de oameni au escaladat Everestul venind din Nepal și aproximativ 200 ajungând de pe versantul tibetan. Cinci persoane și-au pierdut viața.12