Recorduri de căldură înregistrate în Sudul Americii Latine

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Recorduri de căldură înregistrate în Sudul Americii Latine

Externe 03 August 2023 / 14:19 1483 accesări
pexels.com

pexels.com

Chile şi Argentina au înregistrat la începutul lunii august recorduri de căldură în plină iarnă australă, cauzate de o combinaţie reprezentată de fenomenul El Nino şi schimbările climatice, alte ţări din America de Sud fiind şi afectate la rândul lor de temperaturi anormale, relatează AFP.

În comuna chiliană Vicuńa, în regiunea Coquimbo (centru), mercurul a atins marţi 37 de grade Celsius. Aceasta este cea mai mare temperatură înregistrată din 1951.

În luna august, mercurul din termometre se situează în mod normal între 9 şi 18 grade Celsius la Buenos Aires, dar anul acesta, în capitala Argentinei, Buenos Aires, mercurul termometrelor a depăşit marţi 30 de grade Celsius. A fost cea mai caldă zi de 1 august de la începutul măsurătorilor, potrivit Serviciului Naţional de Meteorologie.

"Ceea ce trăim este suprapunerea a două fenomene: tendinţa de încălzire globală din cauza schimbărilor climatice, plus fenomenul El Nino", a declarat ministrul chilian al Mediului, Maisa Rojas.


Una dintre cele mai grave consecinţe este topirea gheţarilor de pe munţii chilieni, deoarece aceştia sunt esenţiali pentru alimentarea cu apă a capitalei.

"Este foarte probabil ca recordul de căldură (la Santiago) să fie doborât anul acesta, iar acest lucru este extrem de anormal. În urmă cu zece ani, aveam două valuri de căldură pe an, iar acum vorbim deja de nouă", a afirmat Raul Cordero, climatolog la Universitatea din Santiago.Ştiri recomandate

12