Recunoștință predecesorilor - Artileria de Coastă a României

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Forțele Navale Române

Recunoștință predecesorilor - Artileria de Coastă a României

Cultură 06 Noiembrie 2018 / 14:20 919 accesări

La împlinirea a 141 de ani de la victoria obținută în timpul Războiului de Independență (1877 - 1878) de către militarii români împotriva otomanilor, Forțele Navale marchează momentul printr-o serie de evenimente planificate în perioada 5-7 noiembrie. Aflați sub comanda generalului de marină Nicolae Dumitrescu-Maican, responsabilul pentru acțiunile bateriilor de coastă de la Calafat, marinarii militari au reușit să anihileze trupele otomane aflate la bordul monitorului „Podgorița” și au scufundat un remorcher și două șlepuri. Atacul românesc a fost executat la ordinul Principelui Carol I și a constat în lansarea a 77 de salve, care au adus victoria istorică pentru țara noastră.

Faptele de vitejie ale militarilor români de atunci și spiritul de luptă al generalului de marină rămân întipărite în tradiția și mentalitatea marinarilor militari din zilele noastre, motiv pentru care aceștia au organizat luni, 5 noiembrie, o întâlnire cu elevii Şcolii Primare „Generalul de marină Nicolae Dumitrescu-Maican”, din satul Tonea, comuna Modelu, județul Călărași, locul în care generalul de marină și-a găsit sfârșitul în urma unui tragic accident. La instituția de învățământ, ce poartă numele fostului comandant al Marinei Militare, au participat reprezentanți ai Forțelor Navale și ai autorităților locale, cadre didactice ale școlii, dar și strănepoatele celui care a adus victoria de pe Dunăre din anul 1877, doamnele Alexandra Iuca-Slavu și Maria Mărgărita Iuca.

Forțele Navale Române vor continua seria activităților organizate în semn de recunoștință pentru predecesorii Armatei României și vor participa miercuri, 7 noiembrie, ora 10.30, la ceremonia militară și religioasă de la Monumentul Independenței din orașul Calafat, județul Dolj. Alături de marinarii militari se vor afla reprezentanți ai Ministerului Apărării Naționale și personalități publice locale, dar și urmașele generalului de marină Maican.12