Referendum decisiv pentru Italia și Europa

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Miză mare, interes puțin

Referendum decisiv pentru Italia și Europa

Externe 04 Decembrie 2016 / 14:25 462 accesări

După exemplul dat de britanici în vară, când premierul de atunci, David Cameron, a organizat un referendum privind apartenența la UE și a provocat o adevărată isterie națională și internațională care nu s-a încheiat nici până acum, premierul italian, Matteo Renzi, a organizat și el un referendum, nu privind UE, ci, mai subtil, de reformă a Constituției. Rezultatul însă va avea un impact similar Brexitului, pentru că, dacă eșuează în reformele sale, Renzi va demisiona, lăsând loc anticipatelor care cel mai probabil vor fi câștigate de eurosceptici, agitând din nou apele UE.

Aproximativ 50 de milioane de italieni cu drept de vot au fost chemați la urne, duminică, pentru a-și exprima opinia despre o amplă reformă constituțională. Rezultatul referendumului va decide nu doar viitorul politic al premierului Matteo Renzi, ci ar putea cauza o nouă criză în interiorul UE, scrie agenția de știri Reuters. Cei mai mulți italieni intervievați în ultima perioadă și-au manifestat neîncrederea în clasa politică, atât în cea reprezentată de premierul Renzi cu reformele sale, cât și în opoziția care nu susține reducerea numărului de parlamentari, evident. În concluzie, interesul italienilor pentru referendum este destul de scăzut, chiar dacă Matteo Renzi a anunțat că va demisiona din fruntea Guvernului dacă reforma constituțională este respinsă de populație. Piețele financiare și politicienii europeni se tem că victoria taberei care se opune reformei ar cauza instabilitate politică, dar și economică în Italia, provocând o nouă criză în interiorul UE.

Pe fondul crizelor politice frecvente din Italia, premierul de centru-stânga Matteo Renzi a propus o reformă a sistemului politic prin care sunt sporite puterile Guvernului central, în detrimentul celor 20 de regiuni ale Italiei, în domenii precum mediul, transportul și energia. Reforma vizează și renunțarea la bicameralismul perfect, prin retragerea funcției legislative în cazul Senatului, urmând să fie redus numărul de parlamentari. Cu toate partidele de opoziţie împotrivă, victoria lui Renzi ar reprezenta o surpriză, însă cele mai multe sondaje de opinie indică o victorie a taberei care se opune reformei constituționale. Dacă referendumul nu va reuși, Matteo Renzi a declarat că își va da demisia din funcția de premier, iar acest lucru ar putea fi urmat de alegeri anticipate de pe urma cărora ar putea beneficia Mișcarea Cinci Stele, un grup care se poziționează împotriva zonei euro, scrie BBC.

Băncile italiene reprezintă o problemă pentru zona euro; acestea se confruntă cu datorii și împrumuturi, existând o posibilitate mare să nu le plătească în întregime. Băncile sunt un punct de cotitură pentru economia italiană, care prezintă un risc pentru zona cursului valutar al UE. Vineri, ministrul italian al Economiei, Pier Carlo Padoan, a încercat să calmeze piețele financiare, spunând că nu există riscul unui șoc financiar în cazul respingerii reformei, ci ar putea să apară doar turbulențe de scurtă durată.



12