Refugiaţii sirieni şi irakieni vor fi distribuiţi la... ţară în Franţa

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Ospitalitate pariziană

Refugiaţii sirieni şi irakieni vor fi distribuiţi la... ţară în Franţa

Externe 08 Octombrie 2015 / 18:56 1851 accesări

Într-un discurs alarmist, amenințând cu perspective apocaliptice despre destrămarea UE, președintele Franței și cancelarul Germaniei au cerut, miercuri, solidaritatea statelor europene în criza refugiaților. Cei doi s-au trezit chiar să amintească de faptul că trebuie intervenit în țările de origine ale refugiaților, pentru a rezolva conflictele de acolo, astfel încât oamenii să nu mai fugă din calea războiului în Europa. Păreau atât de afectați de această criză care zguduie din temelii blazarea europenilor încât mai că ne așteptam cu toții ca în finalul discursurilor lor să anunțe că vor organiza un concurs pentru găzduirea unor familii de refugiați în propriile case, numai că la final s-a tras concluzia că est-europenii nu fac destul pentru a soluționa criza, în timp ce ei fac prea mult. Cert este că astăzi, după ce euforia discursurilor s-a mai estompat, ministrul francez de Interne, Bernard Cazeneuve, a anunțat că refugiaţii veniţi din Siria şi Irak vor fi distribuiţi în zone din Franţa în care nu există tensiuni privind spaţiile locative, adică... la ţară! Nici în Germania lucrurile nu stau mai roz, pentru că două treimi dintre cetățenii acestei țări nu ar fi de acord ca numita Angela Merkel să primească Nobelul pentru Pace anul acesta, când le-a umplut țara cu refugiați. Cât despre cota de popularitate a aceleiași distinse doamne, aceasta este în cădere liberă tot din cauza bieților refugiați.

Germania a trimis Franţei, la începutul lunii septembrie, o parte dintre refugiaţii veniţi din Orientul Mijlociu, în principal din Siria şi Irak. În acest context, ministrul francez de Interne a propus distribuirea refugiaţilor în zone rurale din Franţa. Bernard Cazeneuve a menţionat sate din zonele Haute-Marne, Haute-Loire şi Champagne-Ardenne. Pe de altă parte, Guvernul Franţei propune suplimentarea personalului Agenţiei UE pentru Frontiere (Frontex) şi crearea unei structuri speciale pentru situaţii de criză apărute la graniţele UE. Potrivit unor oficiali francezi, pe termen scurt, statele membre UE ar urma să fie obligate să contribuie la suplimentarea personalului Frontex. Obligaţiile statelor ar urma să fie pe bază de cote stabilite în funcţie de criterii precum populaţia şi nivelul PIB-ului. Agenţia UE pentru protecţia frontierelor (Frontex) a cerut statelor membre 775 de agenţi suplimentari, pentru misiuni de patrulare în ţări precum Italia, Grecia şi Malta, în scopul blocării afluxului de imigranţi din Libia şi Turcia. Pe termen lung, Parisul propune înfiinţarea unei structuri europene cu o autonomie mai largă, pentru intervenţii în cazul crizelor apărute la frontierele externe.

Între timp, preşedintele german, Joachim Gauck, a subliniat miercuri, la Casa Albă, unde a fost primit de preşedintele american, Barack Obama, importanța angajamentului SUA în soluţionarea crizei refugiaţilor care caută adăpost în Europa. Gauck a pledat pentru ”o soluţie care să nu vină doar din Europa, ci care să fie recunoscută şi în SUA”. Gauck a spus că el crede că Obama are o imagine clară despre ceea ce face Germania pentru a gestiona criza refugiaţilor şi a catalogat Germania drept un exemplu pentru Europa. Cei doi preşedinţi au discutat, de asemenea, despre pericolele unei instabilităţi politice în Germania, pe care le ridică criza refugiaţilor, dar şi despre eforturile americane privind refugiaţii sirieni. Obama a lăudat rolul Germaniei, unul dintre cei mai puternici aliaţi ai SUA, în probleme internaţionale, inclusiv în conflicte ca cele din Ucraina şi Siria, dar şi pentru rolul în negocierile acordului în dosarul nuclear cu Iranul.

Citește și:

O nouă manifestație împotriva primirii de refugiați

Infringement contra Ungariei pentru modificarea legislației migrării

UE propune Turciei cooperare privind imigraţia, inclusiv deportări din România

African ars de viu într-un centru de refugiaţi din Germania

Timișoara a devenit oficial centru pentru refugiați

Biblia ne spune că trebuie să-i primim pe migranți și refugiați

Slovacia sesizează CEJ pentru decizia UE privind cotele de redistribuire de refugiați

Taguri articol
RefugiațiSiriaIrakGermaniaFranțaSUA


12