Regiune autonomă kurdă în nordul Siriei

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Regiune autonomă kurdă în nordul Siriei

Externe 30 Decembrie 2016 / 13:58 443 accesări

Grupuri kurde în cooperare cu aliaţi arabi şi creştini au semnat, joi seară, un document de tip constituţional care prevede crearea unei regiuni cu autonomie sporită în nordul Siriei, relatează Associated Press. Nawaf Khalil, un oficial din cadrul formaţiunii kurde Partidul Uniunii Democrate (PYD), a declarat că documentul a fost aprobat joi, în cadrul unei reuniuni desfăşurate în oraşul Rmeilan, situat în nordul Siriei. Kurzii sirieni vor administra regiunea autonomă autoproclamată, Kurdistanul sirian. Multe oraşe şi localităţi rurale din nordul Siriei sunt predominant kurde, arabe şi siriene. Nu este clar dacă administraţia Bashar Al-Assad este de acord cu această iniţiativă.

Miliţiile kurde din Siria beneficiază de sprijin politic şi logistic din Occident, participând la lupte împotriva grupurilor teroriste afiliate reţelelor Stat Islamic şi Al-Qaida. O regiune autonomă kurdă a fost înfiinţată oficial în nord-estul Irakului, după intervenţia americană din anul 2003. În contextul conflictelor din Siria şi Irak, nu este exclus ca pe parcurs, actualele regiuni kurde siriană şi irakiană să-și unească eforturile pentru a solicita independenţa.

Siria se confruntă din martie 2011 cu revolte reprimate violent şi cu un conflict militar între serviciile de securitate subordonate regimului Bashar al-Assad, forţele opoziţiei şi grupuri teroriste, inclusiv organizaţia sunnită Stat Islamic. Conform celui mai recent bilanţ estimat de ONU, 270.000 de oameni au murit în acest război. Bilanţul anunţat de organizaţia Observator Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO) este de 312.000 de morţi.12
Pagina a fost generata in 0.3045 secunde