Relu Fenechiu, arestat preventiv pentru spălare de bani şi trafic de influenţă

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Relu Fenechiu, arestat preventiv pentru spălare de bani şi trafic de influenţă

24 Iunie 2016 / 21:33 324 accesări

Relu Fenechiu, fost ministru al Transporturilor, și Ion Krech, fost director în cadrul Ministerului Justiției, au fost arestaţi preventiv, vineri seara, pentru 30 de zile, de Tribunalul Prahova.

Purtătorul de cuvânt al Tribunalului Prahova, judecător Alina Anton, a declarat că instanţa a emis, vineri seara, mandate de arestare pentru 30 de zile pe numele lui Relu Fenechiu, fost ministru al Transporturilor, și Ion Krech, fost director în cadrul Ministerului Justiției.

Mandatele intră în vigoare de vineri.

Decizia Tribunalului Prahova nu este definitivă, ci poate fi atacată la Curtea de Apel Ploieşti.

Procurorii anticorupți ceruseră instanței arestarea preventivă a lui Relu Fenechiu și a lui Ion Krech.

Fostul ministru al Transporturilor, Relu Fenechiu, este acuzat de trafic de influenţă şi spălare de bani după ce ar fi primit, între 2012-2014, 620.000 euro de la o firmă de software, respectiv un procentaj de 15% valoarea a două contracte promovate de Ministerul Justiţiei, potrivit DNA.

Relu Fenechiu a fost informat de noile acuzații joi, când a fost dus la DNA Ploiești de la penitenciarul din oraș, unde ispășește pedeapsa de cinci ani de închisoare primită în dosarul Transformatorul.

"În perioada 2012-2014, suspectul Fenechiu Relu, în calitatea amintită mai sus a pretins și a primit de la o firmă de software, un procentaj de 15% din valoarea a două contracte promovate de Ministerul Justiției (în valoare de 14.700.000 lei fără TVA) și de o societate farmaceutică cu acționar majoritar Ministerul Sănătății (în valoare de aproximativ 1.800.000 euro), pentru sprijinul promis și acordat în câștigarea și derularea acestor proiecte. Concret, sprijinul acordat de suspectul Fenechiu Relu s-a materializat prin intervenția sa la funcționari din cadrul Ministerul Justiției sau la persoane din conducerea societății farmaceutice, asupra cărora avea influență la acel moment", informa Direcţia Naţională Anticorupţie.

Anchetatorii precizau că, pentru acest "ajutor”, Fenechiu a primit de la reprezentanții firmei de software, prin intermediul a două societăți pe care le controla, suma totală de 620.000 euro.

Totodată, pentru a ascunde proveniența ilicită a banilor, între cele două societăți și firma de software au fost încheiate mai multe contracte de prestări servicii, în realitate serviciile respective fiind efectuate doar de către angajații acesteia din urmă, mai informa DNA.

În același dosar este cercetat și fostul director al Direcţiei Tehnologia Informaţiei din Ministerul Justiţiei, Ion Krech, pentru luare de mită.

"În perioada 2012-2013, suspectul Krech Ion, în calitate de director al Direcției Tehnologia Informației din cadrul Ministerului de Justiție, manager al unuia dintre proiectele derulate de minister și membru în comisia de licitație, a pretins și primit, printr-un intermediar, de la reprezentanții unei firme de software, în trei tranșe, suma totală de 239.000 euro. Acești bani au fost pretinși și primiți pentru ca suspectul Krech Ion să sprijine această firmă în câștigarea licitației pentru atribuirea și derularea unui proiect derulat de Ministerul Justiției, în valoare de 14.700.000 lei fără TVA", potrivit Direcţiei Naţionale Anticorupţie.

Taguri articol


12