Renunțarea la Schengen va însemna „începutul sfârșitului” pentru UE

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Ameninţare?

Renunțarea la Schengen va însemna „începutul sfârșitului” pentru UE

Externe 14 Ianuarie 2016 / 17:52 555 accesări
Comisarul european pentru migrație Dimitris Avramopoulos: „Nu există alternativă: dacă nu vom avansa ca Uniune, realizând procesul de integrare europeană, vom retrimite Europa spre trecutul său sumbru”

Comisarul european pentru migrație Dimitris Avramopoulos: „Nu există alternativă: dacă nu vom avansa ca Uniune, realizând procesul de integrare europeană, vom retrimite Europa spre trecutul său sumbru”

Sfârșitul liberei circulații în spațiul Schengen, pus în discuție de criza refugiaților, ar marca „începutul sfârșitului pentru proiectul european”, a atenționat joi comisarul european pentru migrație Dimitris Avramopoulos, informează AFP. Dacă UE nu dă dovadă de unitate, ea riscă să trimită din nou Europa spre „trecutul său”, a insistat el în fața eurodeputaților de la Bruxelles, deplângând aplicarea în continuare prea lentă a planului de repatriere a refugiaților sosiți în Italia și Grecia. Avramopoulos a fost invitat să facă un bilanț în fața Comisiei pentru libertăți civile a Parlamentului European, cu privire la răspunsul european la afluxul excepțional de migranți care continuă să ajungă pe coasta greacă.

În fața unei situații uneori incontrolabile, mai multe state membre au reintrodus în ultimele luni controale provizorii la frontierele lor, în interiorul unui spațiul Schengen unde libera circulație este în mod normal o regulă. „Dacă zona Schengen se prăbușește, vă voi spune ce cred - acesta va fi sfârșitul unui proiect european”, a declarat Avramopoulos, pentru care libertatea de circulație este „cea mai mare realizare” a integrării europene. „Nu este vorba doar de migrație și securitate; dacă frontierele sunt închise, economia este în joc, economia este amenințată”, a adăugat el.

Pentru a prezerva acest aquis comunitar, el a îndemnat statele membre să aplice pe deplin seria de măsuri adoptate în ultimele luni și în mod concret planul privind „relocarea” în cadrul UE a refugiaților sosiți în Italia și în Grecia. „Relocarea nu funcționează, ați spus-o deja și eu o confirm”, a spus Avramopoulos în fața eurodeputaților. „Îndemn statele membre să coopereze mai mult pe marginea acestei probleme”, a adăugat el, aceștia din urmă întârziind să concretizeze numărul de locuri de primire pe care s-au angajat să le ofere. Deocamdată, dintre cei 160.000 de solicitanți de azil care ar urma să fie repartizați în UE, doar 272 au fost efectiv repartizați, iar statele membre n-au notificat decât 4.237 de locuri disponibile. „Dacă statele membre sunt prizoniere ale agendelor lor politice naționale, noi vom eșua”, a estimat comisarul european.

Taguri articol


12