Restaurarea Cazinoului din Constanța - misiune (aproape) imposibilă?

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Reîncepe ciclul reevaluărilor și al contestațiilor Restaurarea Cazinoului din Constanța - misiune (aproape) imposibilă?
Administrație 20 Ianuarie 2017 / 14:56 1066 accesări 5 comentarii

Contestațiile depuse în decembrie 2016 împotriva licitației privind reabilitarea Cazinoului din Constanța au fost soluționate. Din păcate, răspunsurile primite nu sunt în favoarea proiectului care trebuia să fie pus în practică de ani buni. Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor (CNSC) a respins contestația înaintată de o firmă din Arad (SC Corint SRL), însă a acceptat-o pe cea depusă de o altă societate comercială, cu sediul în București (SC Euromateria SRL). Asta înseamnă că, așa cum s-a tot întâmplat în ultima vreme, Compania Națională de Investiții mai are de așteptat până când va pune în practică proiectul de reabilitare al edificiului-simbol de la malul mării, iar Cazinoul va continua să se degradeze și, cine știe, poate chiar va dispărea înainte să fie repus pe picioare.

O VEȘNICIE PÂNĂ LA ÎNCEPEREA RESTAURĂRII...

CNSC a obligat autoritățile locale să reevalueze oferta depusă de SC Euromateria SRL în termen de zece zile de la primirea deciziei. Evident, oferta va putea fi aprobată sau respinsă din nou. Dacă, totuși, în urma reevaluării se va opta pentru a doua variantă, reprezentanții firmei contestatare vor putea ataca din nou decizia și vor putea apela chiar la instanță. Dacă se va ajunge în acest punct, probabil că va dura o veșnicie până la începerea restaurării Cazinoului. Amintim că, în decembrie 2016, o firmă din Arad și una din București au atacat cea mai recentă licitație pentru restaurarea Cazinoului. Despre această situație, primarul Constanței, Decebal Făgădău, a declarat că este foarte indignat și că așteaptă o rezolvare din partea noului Parlament. „Eterna și fascinanta Românie... Aștept de la noul Parlament și de la viitorul Guvern să nu mai permită contestații și paracontestații în detrimentul identității noastre naționale, patrimoniului nostru național. Peste tot în țară ne lovim de aceste situații. Susținem o concurență liberă pe piață și respectarea drepturilor tuturor participanților la o competiție. Dar, în momentul în care vezi că, după mai mult de doi ani din momentul în care s-a luat decizia și s-au alocat sume pentru restaurarea unui monument, acel edificiu se degradează pe zi ce trece, cred că trebuie să facem ceva”, a spus Făgădău în decembrie 2016.

ÎNCERCĂRI RATATE

Amintim că povestea restaurării Cazinoului trenează de zece ani. După o lungă perioadă în care monumentul s-a degradat văzând cu ochii, Primăria Constanța a încercat să reabiliteze clădirea în 2006. Însă Guvernul Alianței PNL - PD a blocat orice demers la momentul respectiv. În 2007, Cazinoul a fost concesionat, pentru 49 de ani, grupului „Queen” din Israel. După numeroase tergiversări, autoritățile locale au preluat înapoi clădirea mai deteriorată decât era. În 2014, edificiul a fost transferat în administrarea Companiei Naționale de Investiții, ca o ultimă soluție de salvare. Numai că proiectul s-a lovit din nou de piedici. Anul trecut, cu numai câteva luni înainte de licitația de atribuire a contractului pentru executarea lucrărilor, cele cinci firme care s-au înscris în cursă au fost descalificate de CNI, pentru că niciuna nu întrunea condițiile necesare. De parcă lucrurile nu erau suficient de complicate, două dintre societățile care s-au înscris la licitație au atacat în instanță decizia prin care au fost descalificate, blocând demersurile pentru reluarea procedurii. Instanța a respins definitiv contestația celor două firme, așa că licitația a fost reluată în iunie, iar în noiembrie a fost lansată licitația electronică. Valoarea totală a proiectului de restaurare este estimată la 31,5 milioane de lei (6 milioane de euro), fără TVA.

Citește și:

Restaurarea Cazinoului, sub semnul ghinionului. Licitația, contestată din nou

5 comentarii

nicu duru 15:27:08 / 20 Ianuarie 2017
Sluga..........

Adelina iti mai aduci aminte cu cat patos o inferai pe Tanti Nuți???????????? Cat era de vinovata??????????? Acum cine e vinovat?????????? Ala care facea afaceri cu Jidani??????????????????Ce scurta e memoria........Ce josnic e sa te vinzi pentru un salariu????????????

Panseluta 19:07:43 / 20 Ianuarie 2017
Precizari

Cititorii si-ar putea face o imagine mult mai corecta a ceea ce se intampla cu simbolul orasului daca ar fi prezentate mai multe detalii despre firmele participante, despre motivele (reale daca este posibil) pentru care primaria poate respinge oferta firmei pe care CNSC a considerat ca merita analizata din nou ...

ION 09:30:52 / 21 Ianuarie 2017
SLUGA

Ce imbecil este acest NICU DURU . Un mare consumator de RAHAT . O JIGODIE .

nicu duru 09:48:20 / 21 Ianuarie 2017
Pentru ION

Prea prost, prea ca la Constanta........Acelas oligofren analfabet care posteaza...........

tantiaglaia 06:59:16 / 22 Ianuarie 2017
PROIECT ?!

nea' primare , da' un proiect pe Fonduri Europene pentru reabilitare , n-are cine face la cati destepti ai acolo -n casa urbei ?! ori...prin asta nu mai poate fura nimeni din banuti ? hai , bre , ca se poate ! arhitecti si restauratori , are Tomisul asta , cati e nevoie pentru asa lucrari !

Adaugă comentariul tău

NOTĂ: Te rugăm să comentezi la subiect. Sunt interzise atacurile la persoană, limbajul vulgar sau tendenţios şi postarea materialelor publicitare. Încălcarea acestor norme va fi sancţionată cu ştergerea imediată a comentariului.

Ştiri recomandate

Pagina a fost generata in 0.2235 secunde