Reținuții în dosarul deschis în cazul reportajului Sky News, duși la instanță

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Reținuții în dosarul deschis în cazul reportajului Sky News, duși la instanță

Justiție 12 August 2016 / 19:41 623 accesări

Cei trei bărbații reținuți în dosarul deschis după difuzarea reportajului Sky News au fost duși din arestul Poliției Capitalei la Curtea de Apel București, unde va începe ședința de judecată în cadrul căreia se va decide dacă vor fi arestați preventiv.

Până la ora transmiterii știrii, instanța nu a stabilit la ce oră se va lua în discuție cererea DIICOT de arestare preventivă a celor trei. Prima ordonanță de reținere va expira în jurul orei 19.00 iar ultima în jurul orei 23.00.

Pantics Levente, Pantics Csaba Atilla şi Szanto Aurelian, cel care ar fi intermediat legătura jurnaliștilor cu persoanele care apar în înregistare, au fost reținuți joi seara de procurorii DIICOT. Toţi cei trei sunt acuzaţi de complicitate la "comunicarea sau răspândirea, prin orice mijloace, de ştiri, date sau informaţii false ori de documente falsificate, cunoscând caracterul fals al acestora, dacă prin aceasta se pune în pericol securitatea naţională", infracțiune pentru care riscă până la cinci ani de închisoare. De asemenea, bărbații sunt acuzați și de nerespectarea regimului armelor și munițiilor și constituirea unui grup infracțional organizat

Avocatul unuia dintre ei susține că dacă jurnalistul britanic Stuart Ramsey va fi adus în fața autorităților judiciare din România, clientul său va cere realizarea unui test poligraf.

"Dacă domnul Stuart Ramsey va fi adus în fața autorităților judiciare române, noi solicităm și efectuarea unui test poligraf, de detector de minciuni, să vedem cine minte. Eu unul cred foarte tare în faptul că domnul Csaba este foarte sincer", a spus Marcel Vrabie, avocatul unuia dintre cei reținuți, la Curtea de Apel București.

Precizările vin după ce procurorii DIICOT au anunţat joi seara că îi vor cita pe jurnaliştii Sky News pentru audieri, prin intermediul unor comisii rogatorii, pentru a se stabili în ce condiţii a fost realizat materialul privind presupuşii traficanţi de arme din România, reportaj despre care anchetatorii susţin că este o înscenare. Același lucru susțin și cei reținuți.

"Înregistrarea nu este un fals, fals este scenariul. Simplul fapt că reporterii englezi afirmă că au fost arme militare. Orice specialist își dă seamă numa dintr-o simplă privire că sunt de vânătoare, în niciun caz arme de atac. Clientul meu regretă. Când și-au dat seama de prostia pe care au făcut-o, și asta s-a întâmplat destul de târziu, au fost șocați, nu le venea să creadă. Până atunci nu aveau nicio problemă cât timp ei, reporterii englezi, au promis că vor face precizarea că personajele și faptele sunt fictive", a mai spus avocatul.

DIICOT susține că "din cercetările efectuate a rezultat că în realitate, așa-zisa investigație jurnalistică nu era fundamentată pe fapte și împrejurări reale, ci a fost creată din inițiativa jurnalistilor, prezentând ca veridice unele date și informații false (...) Informațiile false la care facem referire, așa cum s-a evidențiat și mai sus, au generat sentimentul de insecuritate în rândul populației, iar instituțiile și structurile cu atribuții în domeniul ordinii și siguranței publice au făcut eforturi considerabile, angrenând resurse umane și logistice consistente, tocmai pentru a identifica în cel mai scurt timp posibil persoanele ce apar în respectivul material video și a înlătura o potențială stare de pericol", precizând că ancheta s-a desfășurat cu sprijinul SRI.

Taguri articol


12
Pagina a fost generata in 0.2901 secunde