Retragerea ouălor cu salmonella nu elimină riscurile de contaminare!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Vezi explicațiile!

Retragerea ouălor cu salmonella nu elimină riscurile de contaminare!

Sănătate 25 Octombrie 2016 / 13:23 1611 accesări

Sursa foto: Federația Națională PRO AGRO

Sursa foto: Federația Națională PRO AGRO

Sursa foto: Federația Națională PRO AGRO

Sursa foto: Federația Națională PRO AGRO

Specialiști ai Federației Naționale PRO AGRO sunt de părere că retragerea de pe piață a ouălor cu salmonella nu elimină riscurile de contaminare! Astfel, în urma situației provocate la nivel comunitar de ouăle infestate cu salmonella importate din Polonia, 7 țări europene emițând alerte în acest sens, Federația Națională PRO AGRO sfătuiește consumatorii români să fie foarte atenți atunci când cumpără ouă. ”Considerăm că retragerea de la comercializare de pe piața românească a unei cantități de 10.000 de ouă nu este o măsură care să garanteze că nu mai există riscuri de contaminare. Ouăle importate din Polonia se transportă cu camioane ce au capacitate de 300.000 de ouă, caz în care întregul transport este contaminat”, atrage atenția Federația Națională PRO AGRO.

CE TREBUIE VERIFICAT

Specialiștii federației spun că trebuie verificată și ștampila aplicată pe ou; în cazul în care există două culori, nuanțe pe același ou sau pe ouăle din aceeași caserolă există culori diferite, este o mare probabilitate ca ele să fi fost inscripționate clandestin și ddm (data durabilității minime) să nu fie reală. ”Așa cum reiese din poze, ouăle indică inscripționări ulterioare în condiții improprii, calitatea și prospețimea alimentului fiind foarte posibil compromise. Totodată, consumatorii trebuie să cunoască faptul că în conformitate cu legislația UE, privind trasabilitatea ouălor, toți fermierii din UE au obligația să marcheze pe coaja oului, în ferma de origine, un cod alfa numeric. Acest cod este format din: prima cifră reprezintă sistemul de creștere, următoarele două litere - țara de origine (RO), următoarele două litere - județul, iar ultimele trei cifre - codul fermei”, precizează federația în documentul citat. În plus, adaugă specialiștii, față de codul alfa numeric, fermierii din România au decis să marcheze voluntar, odată cu marcarea acestui cod, și ddm (data durabilităţii minime), astfel România este singura țară din Europa care marchează ddm-ul pe coaja oului.



12