Reuniune de urgenţă a Consiliului de Securitate ONU pe tema Ucrainei

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Nimic nou pe frontul de... est

Reuniune de urgenţă a Consiliului de Securitate ONU pe tema Ucrainei

Externe 06 Iunie 2015 / 00:00 1181 accesări

Consiliul de Securitate al ONU a organizat o reuniune de urgenţă, vineri, pentru a discuta despre reluarea violenţelor în Ucraina, care ameninţă armistiţiul aflat în vigoare de patru luni. Reuniunea a fost solicitată joi, de Lituania, după ce preşedintele ucrainean a afirmat că peste 9.000 de militari ruşi au fost mobilizaţi în estul țării. Ucraina a atras atenția asupra unei ”ameninţări gigantice” cu reluarea atacurilor rebelilor, Rusia avertizând, la rândul său, că procesul de pace riscă să fie spulberat. Este vorba despre cel mai important val de violenţe de la instaurarea armistiţiului de la Minsk. Armata ucraineană a anunţat că 80 de separatişti au fost ucişi, iar alţi 100 răniţi, după ce rebelii au încercat, fără succes, să cucerească oraşul Marinka, aflat la 30 de kilometri sud-vest de bastionul rebel Doneţk. Cinci militari ucraineni au fost ucişi în confruntări. Potrivit unor observatori europeni, forţele rebele au mutat piese de artilerie grea pe linia frontului, chiar înainte de izbucnirea confruntărilor. Armistiţiul interzice prezenţa artileriei grele pe o distanţă de 50 de kilometri de o parte şi de alta a aşa-numitei linii de contact.

TRUPE DE MENȚINERE A PĂCII Parlamentul ucrainean a adoptat, joi, o lege prin care permite accesul forţelor militare străine în ţară, în contextul în care caută să oprească revolta separatistă în regiunile Doneţk şi Lugansk. Legea, care interzice, totodată, orice forţe militare care acţionează împotriva Guvernului, vizează să permită intrarea pe teritoriul ucrainean a unor trupe ONU şi europene de menţinere a păcii.

UE a condamnat, joi, intensificarea confruntărilor armate, pe care le-a denunţat drept ”cea mai gravă încălcare a armistiţiului, care riscă să antreneze o nouă spirală a violenţelor şi suferinţei oamenilor”. Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a exprimat o poziţie similară la Oslo. El a acuzat Rusia că mobilizează trupe în estul Ucrainei şi că furnizează armament greu separatiştilor, acuzaţii pe care Moscova le respinge. Preşedintele ucrainean, Petro Poroşenko, a declarat joi, în Parlament, că peste 9.000 de militari ruşi îi susţin pe separatişti pe teritoriul Ucrainei. Rusia sprijină cauza separatiştilor, dar neagă că în Ucraina s-ar afla militari ruşi din serviciul activ.



12