Revizuirea Constituţiei pentru redefinirea familiei, adoptată de Senat

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Revizuirea Constituţiei pentru redefinirea familiei, adoptată de Senat

Cine sunt aleșii care au absentat, s-au abținut sau au votat „împotrivă”
Politică 11 Septembrie 2018 / 19:02 1755 accesări

Senatul a adoptat, marţi, în calitate de for decizional, iniţiativa cetăţenească de revizuire a Constituţiei potrivit căreia familia se întemeiază pe căsătoria între un bărbat şi o femeie, nu pe cea consimţită între soţi.

Din totalul de 136 de senatori au fost prezenţi în plenul de miercuri 127. Propunerea de revizuire a Constituţiei a fost adoptată de Senat cu 107 "pentru", 13 voturi "împotrivă" (USR) şi şapte abţineri.

Conducerea PSD a decis, pe 1 septembrie, în timpul şedinţei grupurilor parlamentare, care s-a desfăşurat la Neptun, că referendumul pentru redefinirea noţiunii de căsătorie în Constituţie va avea loc pe 7 octombrie. Anunţul a fost făcut de preşedintele partidului, Liviu Dragnea.

Camera Deputaţilor a adoptat, în mai 2017, iniţiativa cetăţenească de revizuire a Constituţiei care prevede că familia se întemeiază pe căsătoria liber consimţită între un bărbat şi o femeie, semnată de 3 milioane de cetăţeni.

Referendumul a fost cerut de Coaliţia pentru Familie.

„Prezentul act normativ îşi propune să înlăture orice echivoc pe care utilizarea termenului de „soţi” în cuprinsul art. 48 al 1 din Constituţia României ar putea să-l aducă în conturarea noţiunii de „familie”, a raportului dintre „familie” şi dreotul fundamental al bărbatului şi al femeii de a se căsători şi a întemeia o familie. Dreptul de a se căsători şi de a întemeia o familie este privit ca un drept comun al bărbatului şi al femeii care, formând un cuplu, recunoscut prin căsătorie, pot întemeia în mod natural o familie. El nu poate fi conceput ca un drept al cărui conţinut să depindă în mod arbitrar de voinţa unilaterală doar a bărbatului sau doar a femeii”, se arată în expunerea de motive a propunerii legislative.

„Familia se întemeiază pe căsătoria liber consimţită între un bărbat şi o femeie pe egalitatea acestora şi pe dreptul şi îndatorirea părinţilor de a asigura creşterea, educaţia şi instituirea copiilor”, prevede modificarea adusă artidolului 48 din Constituţia României.

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, pe 5 iulie, Legea pentru modificarea şi completarea Legii nr. 3/2000 privind organizarea şi desfăşurarea referendumului, după ce judecătorii CCR au respins pe 19 iunie ca fiind inadminisibilă sesizarea formulată de şeful statului. Modificările aduse legii referendumului l-au scos din procedura organizării referendumului pe preşedintele României, având în vedere că Parlamentul elabora câte un proiect separat de lege de fiecare dată când se organiza un referendum, pe care şeful statului îl promulga sau îl putea retrimite la reexaminare.

Cine sunt aleșii care au absentat, s-au abținut sau au votat „împotrivă”

Senatorii care au absentat:

  1. Traian Băsescu - PMP
  2. Tantos Barna - UDMR
  3. Constantin Daniel Cadariu - PNL
  4. Vergil Chițac - Independent
  5. Gabriela Crețu - PSD
  6. Răducu George Filipescu - PNL
  7. Teodor Meleșcanu - ALDE
  8. Doru Adrian Pănescu - PSD
  9. Ion Popa - ALDE

Senatorii care s-au abținut:

  1. Florin Cîțu - PNL
  2. Daniel Fenechiu - PNL
  3. Alina Gorghiu - PNL
  4. Turos Lorand - UDMR
  5. Antal Lorant - UDMR
  6. Csaba Zoltan Novak - UDMR
  7. Iulia Scântei - PNL

Senatorii care au votat „împotrivă”:

  1. Vlad Alexandrescu - USR
  2. Allen Coliban - USR
  3. Silvia Monica Dinică - USR
  4. Nicoleta Ramona Dinu - USR
  5. George Edward Dîrcă - USR
  6. Nicu Fălcoi - USR
  7. Cristian Ghica - USR
  8. Mihai Goțiu - USR
  9. Dan Lungu - USR
  10. George Marussi - USR
  11. Radu Mihai Mihail - USR
  12. Florina Presadă - USR
  13. Adrian Wiener - USR



12