Revizuirea tarifelor la telefonie fixă și mobilă - obiective pentru 2018

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Revizuirea tarifelor la telefonie fixă și mobilă - obiective pentru 2018

Economie 12 Februarie 2018 / 16:38 754 accesări

Implementarea Legii infrastructurii, introducerea coordonată a serviciilor 5G şi revizuirea tarifelor la telefonie fixă şi mobilă sunt doar câteva dintre obiectivele pe anul 2018, adoptate de Consiliul Consultativ al Autorităţii Naţionale pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM) şi agreate cu industria de profil, se arată într-un comunicat al instituţiei. Printre cele mai importante proiecte se află acţiunile vizând aplicarea efectivă a prevederilor Legii infrastructurii, cu scopul de a reduce costurile instalării reţelelor de comunicaţii electronice în România. În acest sens, prin elaborarea deciziei de aplicare a Legii nr. 159/2016 privind regimul infrastructurii fizice, vor fi stabilite tarifele pentru exercitarea dreptului de acces pe proprietatea publică.

De asemenea, pe parcursul anului 2018, vor fi luate măsurile necesare pentru realizarea inventarului naţional al reţelelor publice de comunicaţii electronice şi a elementelor de infrastructură fizică asociate acestora şi vor demara colaborările cu alte instituţii pentru elaborarea normativelor tehnice privind proiectarea şi realizarea infrastructurilor fizice şi a reţelelor de comunicaţii electronice. Planul de acţiuni al ANCOM prevede, totodată, elaborarea şi adoptarea poziţiei naţionale privind acordarea drepturilor de utilizare a spectrului radio în benzile de frecvenţe de 700 MHz, 800 MHz, 1500 MHz, 2600 MHz, 3400-3600 MHz şi 26 GHz pentru sisteme de comunicaţii mobile de bandă largă, inclusiv pentru implementarea sistemelor de generaţie viitoare (5G).

'Această acţiune are ca obiectiv realizarea obiectivelor Agendei Digitale pentru Europa privind accesul la serviciile de comunicaţii de bandă largă până în 2020, precum şi a obiectivelor 'Planului de acţiuni: 5G pentru Europa' privind introducerea coordonată a serviciilor 5G în Uniune. Totodată, Autoritatea va elabora şi adopta planul de măsuri şi calendarul naţional privind alocarea spectrului radio în banda de frecvenţe 470-790 MHz şi va organiza o consultare publică în vederea organizării licitaţiilor pentru alocarea spectrului din banda VHF (174-230 MHz) şi UHF (470-694 MHz) pentru servicii digitale de radiodifuziune terestră (radio digital şi televiziune digitală terestră). Şi în acest an va fi continuată campania de monitorizare pentru evaluarea situaţiilor de roaming involuntar în zonele de graniţă', se notează în comunicatul ANCOM.

În plus, până la finalul acestui an, arbitrul pieţei telecom şi-a propus revizuirea modelului de calculaţie a costurilor pentru tarifele serviciilor de terminare la punctele fixe a apelurilor.

'Pentru a creşte competitivitatea accesului la reţelele de comunicaţii, în 2018 ANCOM va revizui pieţele relevante corespunzătoare serviciilor de linii închiriate-segmente terminale şi de tranzit comutat al apelurilor în reţelele publice de telefonie, va elabora decizia privind cerinţele tehnice pentru interconectarea IP în cazul serviciilor de voce şi va dezvolta platforma de măsurare a calităţii serviciului de acces la internet Netograf.ro', menţionează Autoritatea.

Pe lista obiectivelor din acest an se mai află derularea unei campanii de control pentru verificarea modului în care furnizorii de servicii de comunicaţii electronice destinate publicului includ în contractele încheiate cu consumatorii anumite informaţii şi, nu în ultimul rând, evaluarea necesităţii desemnării unuia sau mai multor furnizori de serviciu universal, în contextul în care la finele lui 2018 va expira perioada în care Compania Naţională Poşta Română (CNPR) a avut această calitate.

În acelaşi timp, pe acelaşi segment al serviciilor poştale. un alt proiect se referă la verificarea cererii de compensare a costului net aferent anului 2017.



12