Revoltător! Eroii omorâți la Canal, uciși încă o dată de pasivitatea CJC!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Cum mor proiecte importante din cauza ridicatului din umeri Revoltător! Eroii omorâți la Canal, uciși încă o dată de pasivitatea CJC!
Administrație 25 Octombrie 2018 / 15:54 1258 accesări 9 comentarii

Oricât de mult am încerca să înțelegem și să găsim justificări pentru lipsa de acțiune a autorităților din Constanța, uneori ne este imposibil. De exemplu, nu ne putem explica sub nicio formă de ce nimeni nu se încumetă să sprijine construirea unui Complex Memorial al Canalului Dunăre-Marea Neagră, menit să ne amintească de eroii care s-au jertfit pentru acest obiectiv. Iar dacă, până acum, ne gândeam că motivele pentru care acest proiect nu a prins viață sunt multiple, acum ne e clar: pasivitatea autorităților, în speță Consiliul Județean Constanța, ucide! Ucide proiecte, ucide amintiri, ucide părți din istoria noastră. Și, oricât de sadic ar suna, îi mai ucide încă o dată pe cei ce au fost omorâți în chinuri groaznice, la Canal.

Oricât de mult am încerca să înțelegem și să găsim justificări pentru lipsa de acțiune a autorităților din Constanța, uneori ne este imposibil. De exemplu, nu ne putem explica sub nicio formă de ce autoritățile sunt pasive și nu au nicio intenție de a sprijini inițiativa Asociației Foştilor Deţinuţi Politici (AFDP) din Constanţa, de a amenaja un Complex Memorial al Canalului Dunăre-Marea Neagră, dedicat eroilor care și-au pierdut viața la construcția acestui obiectiv. Amintim că, în urmă cu aproape o lună, conducerea Asociației a prezentat, prin intermediul unei conferințe de presă, proiectul unui Muzeu Memorial al Canalului Dunăre - Marea Neagră. Conform planurilor, obiectivul ar trebui amplasat în comuna Poarta Albă, în apropierea monumentului ridicat în memoria celor dispăruți la lucrările Canalului. „Lângă monumentul de la Poarta Albă vrem să construim un Muzeu al Canalului. Cu date, nume, aspecte, o troiță și cu Stâlpul Infamiei (loc în care erau pedepsiți, umiliți și torturați deținuții - n. r.). Muzeul, împreună cu monumentul din zonă, vor compune un complex pe care îl numim Memorial Canal Dunăre-Marea Neagră. Ne dorim ca oamenii care trec pe lângă el să se întrebe ce s-a întâmplat acolo, să se gândească dacă asemenea orori s-ar putea repeta”, declara, la momentul respectiv, președintele AFDP Constanța, Paul Andreescu. Costurile acestui monument sunt de aproape un milion de lei, iar Asociația a strâns până acum doar 10.000 de lei. Totuși, lipsa banilor nu este singura problemă. Andreescu s-a arătat indignat și de faptul că proiectul nu beneficiază de niciun fel de sprijin de la autorități, așa cum ar fi fost normal, până la urmă. Președintele AFDP Constanța a precizat că, în acest sens, a cerut sprijinul Consiliului Județean Constanța (CJC), însă nu a primit niciun răspuns. „Sprijin de la autorități nu avem, pentru că ele par să fie undeva mai presus de noi. Am făcut o solicitare către CJC care a rămas fără răspuns. Autoritățile trebuie să înțeleagă faptul că acel monument nu este al nostru, al Asociației, la fel cum nici morții de la Canal nu sunt numai ai noștri. Sunt ai întregii țări. Iar noi avem datoria de a nu îi lăsa uitării”, a mai declarat Andreescu.

CJC RIDICĂ DIN UMERI ȘI DĂ RĂSPUNSURI LACUNARE

În urma celor spuse de președintele ANFP Constanța, am cerut și noi explicații, printr-o adresă oficială, reprezentanților CJC. Din răspunsul lacunar primit, am ajuns la concluzia că pasivitatea autorităților este principala cauză pentru care acest proiect nu a fost concretizat. „În ceea ce privește posibilitatea alocării fondurilor necesare pentru demararea proiectului „Construire Muzeu în aer liber” care să facă parte din Complexul Memorial Canal Dunăre-Marea Neagră, vă aducem la cunoștință prevederile art. 14 alin (4) din Legea nr. 273/2006 privind finanțele publice locale, conform cărora „nicio cheltuială din fonduri publice locale nu poate fi angajată, ordonanțată și plătită dacă nu este aprobată, potrivit legii și dacă nu are prevederi bugetare”. Consiliul Județean Constanța susține astfel de proiecte și în măsura în care cadrul legal permite, vom susține Asociația Foștilor Deținuți Politici în demersurile sale privind construirea unui muzeu în aer liber care să facă parte din ansamblul „Memorial Canal Dunăre-Marea Neagră””, se arată în răspunsul CJC. Menționăm că răspunsul este semnat de administratorul public al județului, Mirela-Florența Matichescu, directorul general al Direcției Generale de Administrație Publică și Juridică, Lelia Banciu și funcționarul Raluca Sorescu. Ce trebuie să înțelegem din acest răspuns? De ce nu a fost această cheltuială aprobată prin rectificări bugetare? Cine trebuia să se ocupe de asta? Ce lege trebuie să permită alocarea unei sume de bani pentru acest obiectiv de interes național? Sunt doar câteva dintre miile de întrebări care ne vin în minte numai citind acest răspuns lacunar. Câte adrese trebuie să facem, oare, pentru a afla CE A PĂZIT CJC PÂNĂ ACUM DE NU A SPRIJINIT, NICICUM, ACEST PROIECT??? Iată încă o întrebare! Singura certitudine pe care o avem acum este aceea că, oricât ne-am agita, talentul autorităților de a dormi în bocanci și de a da din umeri UCIDE! Ucide șanse, ucide proiecte, ucide istoria! Și, oricât de sadic ar suna, îi mai ucide încă o dată pe cei ce au fost omorâți în chinuri groaznice, la Canal.

Loading...

9 comentarii

Numarul 4 21:39:01 / 25 Octombrie 2018
Minciuni

"Eroii omorâți la Canal" Poate infractori, nenorociti si dusmani ai poporului roman vroiati sa scrieti.

amirabilis 05:11:02 / 26 Octombrie 2018
confiscari politice.

paai cred ca ar fi cazul sa lamuriti istoricul acestui canal precum si importanta acestuia.Daca puscariasii erau pusi la munca fizica in folosul Romaniei asa cum a fost inceputul canalului si nefinalizat astazi canalul finalizat de armata,studenti si muncitorii angajati nu trebuie ,,confiscat''de fosti infractori.Nu exista obiectiv mai important in Romania care sa nu-si aiba victimele lui.Sa ne asteptam in viitor si la o biblioteca a infractorilor de azi.intemnitati, care ,,scriu''carti pentru reducerea pedepselor.

UN NEPOT DE ŢĂRAN 06:31:44 / 26 Octombrie 2018
O SIMPLĂ ÎNTREBARE

DAR UN MONUMENT DEDICAT CELOR 11.000 DE ŢĂRANI OMORÂŢI IN ANUL 1907, IN TIMPUL MARELUI REGE CAROL I, PE CÂND?

Viorel 08:17:00 / 26 Octombrie 2018
INGROZITOR

Acesta este cuvantul citind comentariile! Intentionat sau inconstient sunt unii care mai cred ca la Canal se facea reeducare cu infractorii. La acel canal de la inceputul anilor 50 au "lucrat" oameni sinceri care nu intelegeau drumul pe care il urma Romania la ordinul tatucului Stalin,dar si aproape in totalitate elita politica si intelectuala interbelica si care a reusit Romania Mare,azi sarbatorita la 100 ani de ochii lumii. La acel Canal in conditiide munca asemanatoare lagarelor de exterminare sovietice si naziste au murit mii si mii de oameni intelectuali sau simpli pentru vina de a nu fi fost de acord cu "zorii comunismului-cea mai inalta si corecta societate" . Comentariile lor arata ca inca se ascund oribilele crime impotriva umanitatii,crime in masa, care au venit peste Romania in anii de duparazboiul mondial. Cat despre finalizarea canalului in 75-85 sunt inca oameni care nu stiu ca la el au lucrat obligati militari si soferi adusi de sute de km de locuintele lor

Esti neinformat 10:18:48 / 26 Octombrie 2018
Pentru Viorel

Esti un prostalau care sta toata ziua cu ochii pe Antema 3.Militarii care au muncit la Canal au castigat bani.Unii si-au facut nunta acasa cu banii castigati la Canal.Altii au invatat o meserie.Au plecat acasa cu o calificare(soferi,mecanici pe utileje,electricieni).Banii li se puneau pe CEC,unii au plecat acasa cu sume cuprinse intre 10 si15 mii lei care erau bani seriosi la data aia.Iar despre soferii detasati la Canal nici nu mai vorbesc.De la Cernavoda la Basarabi sunt zeci-sute de tineri ,de familii care s-au stabilit in zona dupa ce au lucrat la Canal.Hai sictir,prostule ! Detinutii din anii '50 cu traba lor Canalul lui Ceausescu cu treaba lui.Nu le amestecati.

amirabilis 10:49:15 / 26 Octombrie 2018
Pentru Viorel

Nu am inteles de ce marile constructii realizate in anii 50-89 trebuiesc ,,politizate''toate facandu-se in teroare ,cu sacrificii ,eforturi supraomenesti , materiale si financiare ?Sa mergem pe Dobrogea?Le putem enumera?Ce era Dobrogea anilor 50?Ce era in "89 si ce este Dobrogea acum?Hai sa nu mai dam ocazia politicienilor sa-si justifice incompetenta .Nici canalul Panama si nici Suezul nu s-a construit fara sacrificii.Este foarte adevarat ca nu este corect ca sa bagi in puscarie pe cineva care nu este de acord cu parerea ta ,dar sa o faca in limita legala,a bunului simt,demonstrand ca nu este bine cum merg lucrurile.Dar daca parerea ta este impartasita de 10-12 la suta din populatie este bine sa nu faci pe desteptul ca ceilalti 90% ,,e prosti''.Ca asa e in democratie!

unul 11:11:18 / 26 Octombrie 2018
Un singur OM

Dintre cei care au comentat inaintea mea, unul singur este OM. Ceilalti ... offf, pun comentariile voastre pe seama lipsei de educatie si a tineretii. Canalul Dunare Marea Neagra, in perioada 1949-1955 a fost unul dintre locurile sinistre ale gulagului romanesc. In iunie, 1949, incepe construcţialui, la care vor lucra un număr mare de DETINUTI POLITIC. Unităţile de muncă au fost înfiinţate prin Decretul nr. 6/1950 cu scopul oficial „de a reeduca elementele duşmănoase ale Republicii Populare Române”. Ulterior, ele au fost transformate în colonii de muncă prin Hotărârea Consiliului de Miniştri nr. 1554/1952. Obiectivul real era utilizarea deţinuţilor politic şi a persoanelor considerate indezirabile, pentru diverse proiecte ale regimului, cel mai important fiind Canalul Dunăre-Marea Neagră. Numărul deţinuţilor care a lucrat la Canal a variat. Astfel, în septembrie 1949 erau 6.400 de deţinuţi, în vara anului 1950 erau 15.000, iar în aprilie 1953 erau 20.193. Lucrările la Canal au fost sistate în 1955. Ce se intampla cu adevarat acolo este greu de descris ... oamenii, doar pentru ca erau dusmani ai comunismului, erau supusi muncii fortate special ca sa moara, apoi erau ingropati sub malurile de pamant, fara cruce-fara nimic, Da, a fost un genocid, o crima oribila ”grandioasa”, iar oamenii nu stiu si cu cat trece timpul si lucrurile stiute se uita ... Penitenciarul din zilele noastre, de la Poarta Alba, adaposteste intr-adevar persoane certate cu legea. Insa in anii 1950, lucrurile erau cu totul si cu totul altele.

unul 11:28:19 / 26 Octombrie 2018
Canalul mortii

Iata o descriere pe scurt a ceea ce s-a intamplat la Canal - pentru cei care doresc sa afle: http://ziarullumina.ro/canalul-dunare-marea-neagra-construit-cu-jertfa-sangeroasa-123723.html

indel 03:49:51 / 28 Octombrie 2018
Canalul

Asa cum a aratat cititorul UNUL, canalul a fos un lagar de exterminare....Arbeit macht frei. Pacat ca sint multi neinformati despre crimele liderilor comunisti Nu demult fusese omorit Patrascanu. Vinarea de catre animalele de la secu' a partizanilor din Fagaras sau Delta. Eroii de la Canal, omoriti de comunisti erau clasa de mijloc, intelectuali si....da, oameni de afaceri, bancheri. Doamne apara-ne de gloata neinformata ori, mai rau, rau intentionata.

Adaugă comentariul tău

NOTĂ: Te rugăm să comentezi la subiect. Sunt interzise atacurile la persoană, limbajul vulgar sau tendenţios şi postarea materialelor publicitare. Încălcarea acestor norme va fi sancţionată cu ştergerea imediată a comentariului.Ştiri recomandate

Pagina a fost generata in 0.1989 secunde