Revoluția fiscală a început! Urmează MAREA REVOLTĂ?

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Cum ne afectează modificările Codului Fiscal

Revoluția fiscală a început! Urmează MAREA REVOLTĂ?

Politică 08 Noiembrie 2017 / 18:16 4409 accesări
Revoluția fiscală a generat ample mișcări de stradă. Nu și la Constanța, unde abia dacă au ieșit câteva zeci de oameni

Revoluția fiscală a generat ample mișcări de stradă. Nu și la Constanța, unde abia dacă au ieșit câteva zeci de oameni

Inevitabilul s-a produs! În ciuda protestelor și mișcărilor de stradă în care s-au angrenat sindicatele în ultima vreme, Guvernul a adoptat modificările Codului Fiscal. Înainte de această decizie, premierul Mihai Tudose a venit cu lămuriri în legătură cu schimbările aduse. „Ca să nu fiu secretos, vă spun părerea mea despre inflamarea excesivă a opiniei publice. Nu e vorba despre trecerea contribuţiilor. Guvernul doreşte să introducă nişte măsuri foarte ferme pentru a opri externalizarea profiturilor”, a spus Tudose. La rândul său, ministrul de Finanțe, Ionuț Mișa, a declarat că modificările Codului Fiscal aduc importante beneficii pentru cetățeni și firme. „Reducerea impozitului pe venit la 10% pentru salariați, pensionari, chirii, venituri din dobânzi, drepturi de autor, alte venituri, cu excepția veniturilor din dividende. Se reduc contribuțiile sociale cu 2%. Se transferă contribuțiile de la angajator la angajat. Toate aceste trei măsuri cumulate vor avea ca efect creșterea venitului net al angajatului fără ca angajatorul să plătească mai mult la stat, plus creșterea contribuțiilor pentru pensii”, a spus ministrul. Ionuț Mișa a mai spus că ordonanța adoptată reduce numărul contribuțiilor de la 9 la 3, CAS, CASS și contribuția pentru muncă.

TUDOSE, SUPĂRAT PE PROTESTATARI ȘI... BĂNCI

În timp ce membrii Guvernului discutau despre măsurile de modificare a Codului Fiscal, în fața Palatului Victoria, mii de persoane protestau împotriva acestor prevederi. „Transferul contribuţiilor sociale de la angajat la angajator reprezintă în fapt creşterea contribuţiilor angajaţilor, de la 32,5% (16,5% contribuţii +16% impozit) la 45% (35% contribuţii şi 10% impozit). Aşa-zisa reducere fiscală este de fapt creşterea sarcinii fiscale a salariaţilor”, potrivit Cartel Alfa. De asemenea, confederaţia sindicală susţine că, în urma transferului contribuţiilor, un salariat cu un salariu brut de 3.200 lei ar câştiga 2 lei. „Chiar din calculul din prezentarea Guvernului se vede clar că, la un salariu brut exemplificat de 3.200 lei: în 2017, suma pe care o plătesc salariatul împreună cu angajatorul la un salariu brut de 3.200 lei este 1.256 lei, în timp ce în 2018 aceştia vor plăti 1.430 lei. Deci nu este scădere, ci creştere de fiscalitate! Scăderea promisă de impozit de la 16% la 10%, dacă s-ar aplica în sistemul actual, ar duce la un câştig de 178 de lei net pentru salariat. În condiţiile transferului, acest câştig este de 2 lei!”, mai spune Confederaţia Naţională Sindicală Cartel Alfa. Premierul nu a ratat ocazia de a critica protestele din fața Palatului Victoria, spunând că printre manifestanți se află și angajați ai băncilor, instituții despre care a insinuat că ar fi favorizat mișcările de stradă. „Tocmai am aflat acum că sunt niște sucursale ale unor bănci care au dat liber angajaților pentru a putea participa la miting. Deci, suntem pe drumul cel bun. Dacă băncile sunt nervoase pe chestia asta, eu vă felicit (pe ministrul de Finanțe, Ionuț Mișa - n.r.). Poate o să plătească și impozite”, a declarat Tudose la începutul ședinței de Guvern.

PONTA: „MĂSURILE SUNT ANTISOCIALE”

Ordonanța a stârnit reacții aprinse și din partea politicienilor. Una dintre cele mai virulente reacții a venit din partea fostului premier Victor Ponta. „Băsescu a tăiat salariile bugetarilor cu 25% - azi Dragnea le taie salariile bugetarilor și celor din privat cu 21%!!! Să nu mai spunem că mai rău nu se poate - ba se poate. Măsura prin care contribuțiile sociale trec în totalitate la angajat este cea mai de dreapta, neoliberală, antisocială și discriminatorie decizie luată în România după 1989 (nici PNȚCD, nici Guvernul PDL nu au gândit așa ceva), o măsură care se va dovedi greu de aplicat și care va duce la creșterea inegalităților - o schimbare pe care nu a cerut-o nimeni din economie sau societate, luată la presiunea conducerii PSD (partid de stânga) împotriva opoziției sindicatelor, patronatelor, specialiștilor și chiar a presei!!!”, a scris Ponta pe Facebook. La rândul său, europarlamentarul PNL Daniel Buda lansează un atac dur la adresa Guvernului, despre care spune că este ucigaşul mediului economic şi fiscal din România. Buda are însă un mesaj la fel de dur pentru Liviu Dragnea şi Mihai Tudose, dar şi pentru ministrul de Finanţe, Ionuţ Mişa: „Veţi rămâne în istorie ca cei mai nocivi şi detestaţi lideri politici!”. „Guvernarea PSD-ALDE se dovedeşte a fi nu doar o guvernare incompetentă, mincinoasă şi lipsită de orice urmă de profesionalism, ci şi o guvernare care luptă zilnic împotriva intereselor tuturor cetăţenilor români. Codul Fiscal pe care Liviu Dragnea, Mihai Tudose şi Ionuţ Mişa l-au abdotat prin Ordonanţă de Urgenţă a fost contestat în ultimele două săptămâni nu doar de către PNL şi preşedintele României, Klaus Iohannis, de patronatele, sindicatele şi mediul economic privat, ci şi de către Comisia Europeană. Din păcate, Guvernul neputinţei şi al incompetenţei a rămas mut, surd şi orb chiar şi la urletul de disperare al primarilor din ţară, inclusiv al primarilor PSD, care vor fi puşi în situaţia de a renunţa la investiţiile publice la care s-au angajat sau, mai grav, la proiectele derulate pe fonduri europene, din cauza lipsei banilor. Sub Guvernarea PSD-ALDE, România riscă să rămână mai departe o țară de lumea a treia, subdezvoltată, ameninţată de o criză politică şi economică fără precendent. Liviu Dragnea, sunteţi singurul care mai puteţi opri derapajul în care v-aţi angajat propriul Guvern! Nu rataţi ocazia să vă îndreptaţi greşeala. Altfel, strada vă va obliga să o faceţi!”, a transmis Buda, printr-un comunicat de presă.

PROTESTE ANEMICE LA CONSTANȚA!

Orașul Constanța a fost primul în care oamenii au protestat după ce Guvernul a aprobat noul pachet de măsuri fiscale. Deși organizatorii se așteptau la un număr mare de oameni, în fața Prefecturii Constanța au fost extrem de puțini. Cu toate acestea, protestatarii au fost suficient de gălăgioși și și-au strigat suficient de tare supărările. „Nu suntem de acord cu trecerea contribuțiilor sociale de la angajator la angajat. Nu există nicio țară din UE care să fi aplicat măsura trecerii contribuțiilor sociale de la angajator la angajat. De ce să se facă experimente pe noi și de această dată, cum s-a mai întâmplat și cu alte ocazii? În programul de guvernare nu este prevăzută această măsură. De un an de zile nu au făcut nimic din ce au promis. Și-au bătut joc de popor”, au spus sindicaliștii constănțeni.



12