„Rezonanțe” la Palatul Parlamentului, cu Daniela Țurcanu și Gheorghe Caruțiu

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Între 22 iunie și 22 iulie

„Rezonanțe” la Palatul Parlamentului, cu Daniela Țurcanu și Gheorghe Caruțiu

Cultură 23 Iunie 2016 / 15:12 5391 accesări

Viorel Penișoară, George Hristea, Silvia Radu, Daniela Țurcanu, Radu

Viorel Penișoară, George Hristea, Silvia Radu, Daniela Țurcanu, Radu

Daniela Țurcanu și dr. Radu George Serafim

Daniela Țurcanu și dr. Radu George Serafim

Viorel Penișoară

Viorel Penișoară

Gheorghe Caruțiu

Gheorghe Caruțiu

Silvia Radu

Silvia Radu

„Rezonanțe” este numele frumoasei expoziții care poate fi vizitată, între 22 iunie și 22 iulie, în sala de expoziții „Constantin Brâncuși” din cadrul Parlamentului României. La realizarea „Rezonanțelor” contribuie șase artiști creștini: doi sculptori și patru pictori, dintre care doi dobrogeni, Daniela Țurcanu și Gheorghe Caruțiu, alături de Silvia Radu, George Mircea, George Hristea și Viorel Penișoară. Cei șase sunt consacraţi în artă plastică contemporană românească datorită preocupărilor de a reda, cu ajutorul semnului plastic în pictură, sculptură, grafică, un posibil drum către virtuți și spațiu heraldic prin Lumină.

Expoziţia, vernisată pe 22 iunie, a fost gândită de dr. Radu George Serafim ca rezonanţe la Saloanele Naţionale: „Calea cunoaşterii, Calea iubirii”, „Elogiul frumuseţii ca înfăţişare a Binelui”, „Heraldica luminii”, „Arborele vieţii”, dar şi la recenta expoziţie personală a pictorilor constănţeni Daniela Ţurcanu şi Gheorghe Caruțiu „Lumină Lină - Taina Luminii”, deschisă în Săptămâna Patimilor și organizată de dr. Florentin-Gabriel Niculescu la Galeria de Artă Modernă Splai 313 a Universităţii „Politehnica” din Bucureşti.

„Demersul artistic pe această cale constituie, fără doar și poate, o provocare, nu numai din unghiul filosofiei, al hermeneuticii, ci și ca formulă „sine qua non” a perfecționării sinelui”, a apreciat Radu George Serafim.

Expoziția este organizată de Uniunea Artiștilor Plastici din România, Asociația Atheneum, Centrul Cultural H.D.U, Anemone Auction, în colaborare cu Palatul Parlamentului României, sala de expoziții „Constantin Brâncuși”. Conform organizatorilor, ampla expoziție, aflată sub egida „Temeiurilor”, amprentează Saloanele Naționale ale Artelor diferite tematic, unite însă prin demersul filozofic platonic, ce impune armonii subtile născute din cunoaștere, iubire, înțelepciune morală și frumusețe.

„A ADUCE BUCURIE ÎN INIMA OAMENILOR ESTE SCOPUL SUPREM”

„În demersul artistic, în ultima perioadă, sunt preocupată de perfecționarea personală prin intermediul picturii, al culorii, pentru a ajunge să pot reda lumina dătătoare de bucurie. Un călugăr spunea că, pentru a putea vedea lumina, tu însuți trebuie să devii lumina. Pentru mine, ca artistă, a aduce bucurie în inima oamenilor este scopul suprem. Chiar dacă, lumina cea mai frumoasă, blândă, aducătoare de pace, acea lumină a schimbării la față a Mântuitorului, nu o voi putea reda, măcar pot aduce privitorului bucuria pe care eu am simțit-o pictând la peisaj sau în biserică, ceva din frumusețea luminii line a înserării care coboară din „codrii de crini” a versului lui Ioan Alexandru sau din „sfânta slavă” a Imnului Vecerniei”, a spus conf. univ. dr. Daniela Țurcanu.

„Am fost foarte bucuros că am prezentat la București, în această sală consacrată a Palatului Parlamentului, în care intră sute de vizitatori români și străini, frumuseţea peisajelor din Constanța, orașul vechi, peninsula, marea, satul dobrogean, cu lumina și căldura specifice”, a spus și lect. univ. dr. Gheorghe Caruțiu.

Conform dr. Radu George Serafim, în expoziţia de la Palatul Parlamentului „intră în rezonanță multiplele lumi mirifice: „lumea îngerilor”, a grădinilor și a martirilor Silviei Radu, în care omul apare ca o plantă celestă, avându-și spre înalt, în cer, rădăcinile, „lumea luminii line”, de la apusul soarelui care se topeşte în valuri, alunecă pe ziduri de cetăţi, învăluie turlele bisericilor în peisajele dobrogene de la Cloșca, Adamclisi, Dervent, Balcic și Mamaia a Danielei Țurcanu, „lumea tainicei lumini” a lui Gheorghe Caruțiu scoate la iveală geometrii simbolice și structuri abstracte ale formelor încifrate din ofranda florală, peisaj, figură, nud sau natura statică, „lumea satirei sociale” a lui Viorel Penișoară în care elementele grafice se îmbină cu eleganță, „lumea mielului sfânt” şi a spațiului creștin a lui George Mircea și „lumea formelor spirituale”, sculpturale cu aspirație spre înălțimi interioare a lui George Hristea”.

Cei care nu pot ajunge la București să vadă „Rezonanțele” primesc o veste bună: între 15 și 25 iulie vor fi expuse la Constanța, la Art Gallery din Tomis Mall, o mare parte dintre picturile realizate la Salonul Național al Artelor. În această expoziție pot fi văzute și lucrări semnate de Daniela Țurcanu și Gheorghe Caruțiu. Vernisajul va fi susținut de Radu George Serafim.

SCURTE BIOGRAFII

Sculptor și pictor, Silvia Radu (n. 30 iunie 1935, în satul Pătroaia) este o personalitate de prim-rang a artei plastice românești, soția sculptorului Vasile Gorduz. Și-a prezentat lucrările la Bienala de la Veneţia în 1979, iar în 1989 a avut o amplă retrospectivă la Sala Dalles din Bucureşti.

Pictor și conf. univ. dr. la Universitatea „Ovidius” din Constanța, Daniela Țurcanu (n. 14 februarie 1968, Constanța) este expert al Ministerului Culturii și Patrimoniului Național în investigații ale operelor de artă, a reprezentat România la Veneția, în 2008, anul interculturalității, cu expoziția „Lo Spazio di Dobrogea nell’ambito della modernita”, organizată de către Institutul Cultural Român la „Palazzo Corer”.

Pictor și lect. univ. dr. la Universitatea „Ovidius” din Constanța, Gheorghe Caruțiu (n. 17 ianuarie 1957, Constanța) a avut expoziții personale marcante în 1994, la Institutul Român de Cultură din Madrid, la Academia Română din Roma, în 1995, la Galeria Antiquo Mercado, Requena, în 1992, la Galerias del Este Madrid.

Pictor și asist. univ. dr. la Universitatea Națională de Arte București, George Mircea (n. 15 septembrie 1979, Bistrița) s-a remarcat prin expozițiile personale, „Illuminazioni. L'opera dei sette giorni per l'otavo, Santa Maria in Montesanto (Chiesa degli Artisti), Roma, 2007, „Evanghelia lui Ioan”, Biserica Evanghelică de la Herina (Monument romanic de sec. XII), 2008.

Pictor scenograf la Teatrul Național din Craiova, Viorel Penişoară (n. 5 iulie 1934, Duda-Epureni,Vaslui) a urmat, între anii 1954-1960, cursurile Institutului de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu” din Bucureşti. A avut dascăli artişti din şcoala lui Tonitza: M. Cămăruţ, P. Hârtopeanu, N. Popa și graficieni, artişti consacraţi în materie: Luca, Molnar, Catul Bogdan, Perahim.

George Hristea a studiat între anii 1985-1991 la Institutul de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu” din Bucureşti unde a absolvit secția sculptură. Activitatea sa artistică este apreciată și în străinătate, unde a participat la expoziții de marcă.



12