Riscul creditării, aruncat în ograda noastră

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Prima Casă 2.0

Riscul creditării, aruncat în ograda noastră

Economie 10 Mai 2016 / 17:13 479 accesări

Analistul Florin Cîțu: „Când statul e prost și corupt, noi plătim, iar subvenția Prima Casă e cel mai bun exemplu“

Analistul Florin Cîțu: „Când statul e prost și corupt, noi plătim, iar subvenția Prima Casă e cel mai bun exemplu“

Mișcare de geniu a bancherilor: au blocat accesul la creditele imobiliare și au forțat statul să majoreze plafonul programului Prima Casă

Mișcare de geniu a bancherilor: au blocat accesul la creditele imobiliare și au forțat statul să majoreze plafonul programului Prima Casă

INEVITABILUL S-A PRODUSEvident că urma să se întâmple și asta - statul alimentează mașinăria de subvenții Prima Casă cu încă 500 milioane lei, pentru ca bancherii care doar ce-au majorat substanțial avansurile cerute la creditele imobiliare să nu dea faliment, ba chiar să prospere, oferind împrumuturi la jumătate din risc și plasând cealaltă jumătate în ograda statului, adică a noastră, a tuturor celor care n-au nici măcar de gând să împrumute cash. Explicația statului - „Prima Casă este probabil cel mai de succes program guvernamental. De la momentul inițierii sale, în 2009, până la 1 mai 2016, au fost acordate peste 178.000 de garanții, de circa 15 miliarde lei, pentru finanțări totale de 29,8 miliarde lei. Rata de neplată în cadrul Programului (chiar așa, cu majusculă - n.r.) este foarte mică, de 0,34%“. Cei de la MFP mai spun că, de teama dării în plată, românii s-au înghesuit să prindă ceea ce credeau că vor fi ultimele împrumuturi Prima Casă, motiv pentru care întregul plafon alocat în 2016 a fost epuizat rapid - „În 2016, până la 1 mai, băncile au dat 13.100 de garanții, de 1,2 miliarde lei, dublu față de situația din ianuarie - aprilie 2014 și 2015“.

CINE CÂȘTIGĂ? Puținii analiști neafiliați sectorului bancar au atacat dur decizia MFP. „Statul pune încă 500 milioane lei la Prima Casă și spune că darea în plată era de natură să îi omoare programul mult iubit. Ce ți-e și cu micro-prudenții ăștia obtuzi! Tot marți, șeful BNR, Mugur Isărescu, s-a lamentat că băncile, săracele, stau pe un munte de lichidități pe care n-au unde să le plaseze. Păi uite că statul le sare în ajutor încă o dată! Acum, cel puțin o parte din bani va putea fi plasată undeva: organizațiile de salvat copiii, spre exemplu, vor putea să-și încaseze în continuare sponsorizările“, a declarat avocatul Gheorghe Piperea, făcând referire la cel mai josnic moment din campania bancară anti-dare în plată, când reprezentanții unei asociații de protecție a copiilor au spus că legea respectivă va face ca prea mulți copii să ajungă în stradă... (no comment).

NOI PICĂM DE PROȘTI Nici cel mai aprig opozant al subvenției Prima Casă, analistul Florin Cîțu, nu putea sta departe. El a notat imediat că, „atunci când statul este prost și corupt, noi plătim“ - „A trecut legea DIP. Băncile au majorat avansul creditelor. Dar cererea nu a scăzut, iar ele vor să facp profit. Așa că au creditat prin subvenția de stat Prima Casă. Dar plafonul s-a epuizat. Statul mărește plafonul, iar sistemul bancar poate funcționa în continuare. Riscul rămâne la stat (adică la noi). Sper să îți aduci aminte peste câțiva ani că BNR a susținut în Parlament subvenția Prima Casă, programul în care analizele de risc le fac băncile, iar statul înghite 50% din orice i se pasează“. Dar știi ce este cel mai și cel mai mișto la Prima Casă? Răspunde tot Cîțu - „Garanția/subvenția statului nu apare în datoria publică! Există derogare prin lege... DAR, și asta e cel mai cool, atunci când ai de plătit pentru că un client a dat faliment și nu-și mai achită ratele, costul apare imediat în bugetul de stat. Iar dacă asta duce la deficit, se face finanțare, prin taxe curente sau viitoare aplicate ÎNTREGII populații. Iar cireașa de tort e asta - creditele Prima Casă sunt pentru cei cu venituri mici (ALO, BNR, ați auzit de subprime? Criza din 2008 fix așa a pornit)“. Ce putem face? Păi doar să le mulțumim celor din BNR și din Guvernul funcționar-tehnocrat că, într-o piață volatilă ca cea de azi, suntem expuși la un mare risc, doar pentru că noii clienți ai băncilor din România sunt cei cu venituri mici și foarte mici, care nu se califică pentru credite în condiții „normal“ (fără subvenții), conchide Cîțu.



12