Roata panoramică din Constanţei va dispărea

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Roata panoramică din Constanţei va dispărea, pentru că nu mai are autorizaţie valabilă

Eveniment, Administrație 08 Ianuarie 2021 / 20:28 553 accesări
Foto: Primăria Constanța

Foto: Primăria Constanța

Roata panoramică, construită după modelul celei londoneze, nu mai are autorizaţie valabilă, iar Primăria Constanţa nu va elibera un nou aviz întrucât în zonă va fi organizarea de şantier a constructorului care va reabilita principalele artere ale oraşului.

Primarul municipiului Constanța, Vergil Chițac, a dispus ca amplasamentul pe care a funcționat roata panoramică să fie readus la starea inițială. Municipalitatea a luat decizia de a nu prelungi autorizaţia de funcţionare emisă către SC PANORAMICA TRANSILVANIA SRL, operatorul economic fiind notificat cu privire la încetarea valabilităţii autorizaţiei şi la obligaţia de a elibera amplasamentul.

Terenul situat la Poarta 1, ocupat temporar de roata panoramică este necesar pentru realizarea organizărilor de şantier pentru proiecte cu fonduri europene care au ca obiectiv reabilitarea marilor bulevarde și care vor demara în perioada imediat următoare.


Primarul Constanței, Vergil Chițac, spune că agentul economic a beneficiat doar de o autorizație temporară de funcționare, solicitând să funcționeze dopar în perioada cuprinsă între Paște și 30.09.2020, urmând ca la expirarea perioadei să se mute la Cluj.

Situația se prezintă după cum urmează: agentul economic a beneficiat de la bun început doar de o autorizație temporară de funcționare. A solicitat, de bună-voie și nesilit de nimeni să funcționeze exclusiv în perioada cuprinsă între Paște și 30.09.2020, urmând ca la expirarea perioadei să se mute la Cluj.
Așa se explică faptul că a beneficiat de autorizații de funcționare emise pe câte o lună și prelungite succesiv până la 30.11.2020.

Primarul Constanței mai declară că roata nu trebuia, de la bun început, amplasată în locația respectivă, din mai multe motive:

Primul ar fi acela că aceeași locație fusese deja aleasă, de aceeași administrație anterioară, pentru amplasarea unei organizări de șantier destinată realizării lucrărilor de reabilitare a marilor bulevarde. Iar roata a fost amplasată exact în mijlocul viitoarei organizări de șantier.
În opinia mea, camioanele de mare tonaj, utilajele, materialele de construcție și poluarea aferentă nu pot coexista cu mijloacele de recreere. Sunt chiar incompatibile. Coexistența ar genera pericol. Amplasarea organizării de șantier nu poate fi modificată. Decât cu riscul pierderii unei finanțări europene nerambursabile de 16 milioane euro.

Al doilea motiv este acela că regulamentul urbanistic nu permite amplasarea roții în respectiva locație. Nu este nicio diferență între a amplasa un bloc într-o locație nepermisă de regulamente și a plasa o roată panoramică într-o locație interzisă de regulamente.

Autorizația de funcționare către SC PANORAMICA TRANSILVANIA SRL a fost emisă în vara anului 2020, utilajul de agrement fiind considerat un punct de atracție pentru turiști și localnici, prin oportunitatea de a valorifica potențialul turistic al zonei.

Roata panoramică a fost amplasată pe o suprafață de 308 mp, numărul de locuri de parcare fiind diminuat.
De asemenea, nu au fost respectate reglementările Planului Urbanistic General prin care este interzisă amplasarea de obiective care obturează vizibilitatea către mare.

Administrația publică locală nu se opune relocării utilajului de agrement dar doar într-o locație care să permită acest lucru din punct de vedere al reglementărilor urbanistice și doar în baza unei licitații publice, a transmis Primaria ConstantaŞtiri recomandate

12
Pagina a fost generata in 0.2077 secunde