România a imunizat doar 15% din populație. Care sunt măsurile privind creșterea capacității de vaccinare împotriva COVID-19

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

România a imunizat doar 15% din populație. Care sunt măsurile privind creșterea capacității de vaccinare împotriva COVID-19

Sănătate 02 Aprilie 2021 / 08:36 1076 accesări
Valeriu Gheorghiță, Coordonatorul campaniei de vaccinare

Valeriu Gheorghiță, Coordonatorul campaniei de vaccinare

Coordonatorul campaniei de vaccinare, Valeriu Gheorghiță, susține că în România imunizarea populației a ajuns la 15% și a anunțat că la alocarea centrelor de vaccinare se va ține cont de acum înainte și de criteriul adresabilității.

Acesta susține că dacă procentul rămâne la acest nivel, toate eforturile de până acum ar fi pierdute.

Posibilitatea ca acest virus să capete noi mutații care nu vor mai fi acoperite de vaccinurile care deja au fost administrate, adică să punem cumva în pericol și beneficiul pe care persoanele vaccinate îl au. Dacă apar alte tulpini virale care nu mai sunt acoperite suficient de bine de vaccin am pierdut orice efort pe care l-am făcut.

Din păcate virusul ne-a demonstrat până acum că se mișcă mai repede și decît noi și decât deciziile pe care noi le-am luat. Suntem de multe ori în spatele evoluției acestei pandemii și luăm decizii reactive în loc să avem decizii proactive”, a mai spus Valeriu Gheorghiță.


Măsuri privind creșterea capacității de vaccinare împotriva COVID-19, anunțate de Valeriu Gheorghiță și Andrei Baciu, coordonatori ai campaniei de vaccinare:

  • Începând cu 6 aprilie vor fi deschise 12 cabinete noi pentru administrarea vaccinului produs de compania Moderna, iar din 13 aprilie alte 144 de cabinete pentru administrarea vaccinului de la compania Pfizer
  • Tot în prima parte a lunii aprilie va fi operaționalizată în platformă creșterea numărului de persoane programate de la 60 la 90, pe cele 12 ore de lucru ale unui cabinet. Astfel, va crește ritmul de vaccinare în fiecare centru.
  • În cursul lunii aprilie vor fi operaționalizate unitățile mobile de vaccinare, centrele mobile de vaccinare și, complementar, va demara vaccinarea prin intermediul medicilor de familie.
  • Calendarul livrărilor de vaccinuri indică pentru aprilie un total de peste 3,3 milioane de doze, care se adaugă celor 4,1 milioane de doze de care a beneficiat România de la începutul campaniei de vaccinare până la 30 martie.

De la începutul campaniei, au fost vaccinate 2.040.532 de persoane- 1.520.513 cu serul Pfizer, 365.938 cu AstraZeneca și 154.081 cu serul Moderna. 1.105.375 persoane au fost vaccinate cu a doua doză și 935.157 cu prima doză.



12