„România are nevoie de o Agenție Națională pentru Inovare”

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

„România are nevoie de o Agenție Națională pentru Inovare”

14 Octombrie 2016 / 20:30 356 accesări
Claudiu Vrînceanu

Claudiu Vrînceanu

România are nevoie de o Agenție Națională pentru Inovare, menită să evalueze proiecte din domeniul cercetării, dezvoltării și inovării, în acest mod având posibilitatea să evoluăm la un capitol la care suntem, în prezent, pe ultimul loc în Uniunea Europeană, a declarat, vineri, în cadrul conferinței 'Green Industry Innovation', Claudiu Vrînceanu, secretar de stat în Ministerul Economiei.

'Avem contacte puternice cu Innovation Norway. Din păcate, România ocupă un loc la coada clasamentului european. Suntem pe ultimul loc la capitolul Cercetare, Dezvoltare și Inovare. Avem, însă, și vești bune. Cercetarea, Dezvoltare și Inovarea se află în focusul liderilor europeni, dar și în atenția noastră. Recent, la Bruxelles, s-a reiterat ideea unui efort concertat care să ducă la creșterea capacității de inovare, cercetare și dezvoltare. În acest sens, Guvernul a pornit o campanie, prin acordarea de facilități pentru dezvoltarea de start-up-uri, dezvoltarea de clustere, dar și reducerea birocratizării. Ne putem uita la regiune, la Cehia de exemplu, care lansat un Fondul Național de Inovare. Personal, consider că avem nevoie de o Agenție Națională de Inovare care să evalueze potențiale proiecte și pentru a evolua la acest capitol', a spus Vrînceanu.

Oficialul din Ministerul Economiei a subliniat, totodată, faptul că, prin dezvoltarea proiectului 'România competitivă', ținta autorităților este ca economia românească să crească în mod sustenabil cu 5% pe an.

'Inițiativa Guvernului de a realiza o strategie economică, agreată de către partidele politice, de Administrația Prezidențială, Banca Națională a României și Academia Română. Vorbim despre 'România competitivă'. În ultimele luni am lucrat la acest proiect prin care ne propunem să creștem economia în mod sustenabil cu 5% pe an. Ne uităm la trei lucruri: capital, forță de muncă și productivitate. Documentul propune o nouă interpretare a conceptului de reindustrializare. Cercetarea, dezvoltarea și inovarea reprezintă este un sector aparte din cele 17 cuprinse în acest pachet. Acest domeniu susține transversal toate celelalte domenii. Totuși, avem și rezultate concrete: în urma unui efort interministerial, din luna august companiile care desfășoară activități de Cercetare, Dezvoltare și Inovare beneficiază de facilități fiscale", a adăugat oficialul din Ministerul Economiei.

'România competitivă' are schițate liniile de acțiune pentru următorii patru ani, linii care pot primi acum, în urma consultărilor cu specialiștii din fiecare domeniu, parteneri sociali, partide politice, organizații civice, elementele de valoare adaugată și consensul de care au nevoie din partea tuturor actorilor implicați în procesul de dezbatere, pentru a putea fi implementate cât mai curând posibil.

Proiectul 'România competitivă' este un proiect, care alături de propunerile reprezentaților Guvernului, ai Băncii Naționale a României și ai Academiei Române, așteaptă contribuțiile de specialitate ale celor care pot participa la dezvoltarea și completarea liniilor de acțiune deja identificate.

În cadrul proiectului "România competitivă", au fost programate o serie de 16 sesiuni consultative pe baza celor peste 90 de măsuri economice identificate care pot contribui la definirea unei viziuni de consens în ceea ce privește o creștere economică sustenabilă până în anul 2020.

Consultările pe marginea Strategiei s-au desfășurat în perioada 12 iulie — 16 septembrie.12
Pagina a fost generata in 0.1922 secunde