România participă la recepţia de inaugurare a Ambasadei SUA la Ierusalim

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Potrivit Haaretz România participă la recepţia de inaugurare a Ambasadei SUA la Ierusalim
Externe 13 Mai 2018 / 12:55 466 accesări 0 comentarii

România, Austria, Ungaria şi Cehia au acceptat invitaţia Ministerului israelian de Externe de a participa la recepţia prilejuită de deschiderea Ambasadei SUA din Ierusalim, care va avea loc duminică, relatează site-ul cotidianului Haaretz. Deocamdată nu se ştie cine va reprezenta ţara noastră la eveniment. La recepţie vor participa şi reprezentanţi ai Austriei, Ungariei şi Cehiei, în timp ce Germania, Polonia și Rusia au refuzat să ia parte la eveniment.

România va fi reprezentată la recepţia din această seară de la Ierusalim organizată cu ocazia inaugurarii ambasadei Statelor Unite. Haaretz precizează că România şi Austria sunt percepute ca fiind "prietenoase" faţă de politica Guvernului Benjamin Netanyahu.

Iniţial, Bulgaria a anunţat şi ea că îşi va trimite ambasadorul la ceremonie, însă ulterior a oferit un răspuns neclar Ministerului israelian de Externe.

În total, 30 de state din cele 86 care au misiuni diplomatice în Israel au acceptat invitaţia de a participa la inaugurarea Ambasadei SUA din Ierusalim.

Germania, Polonia, Rusia şi Polonia au refuzat să participe la eveniment.

Sâmbătă, Ministerul de Externe de la Bucureşti au admis că România a blocat o declaraţie comună a UE, care era criticată decizia de mutare a ambasadei SUA de la Tel Aviv la Ierusalim. Un gest similar au făcut Ungaria şi Cehia. Autoritatea Palestiniană a condamnat, sâmbătă, poziţia adoptată de cele trei state.

Gestul autorităţilor de la Bucureşti a provocat însă nemulţumirea preşedintelui Klaus Iohannis, care a anunţat că îl va chema pe ministrul de Externe, Teodor Meleşcanu, să dea explicaţii la Cotroceni.

Şeful statului a declarat, sâmbătă, la Blaj, că Guvernul nu s-a consultat cu el când a acţionat pentru blocarea declaraţiei UE, că PSD face politică externă după ureche şi riscă să ne scoată din UE.

"Iată un nou exemplu cum PSD guvernează foarte prost. Aceşti pesedişti s-au folosit de lipsa unei clarităţi în legislaţia în vigoare şi au blocat un document la nivel european fără să se consulte cu preşedintele. Este deja a doua oară când încearcă să facă politică externă după ureche, aşa cum au făcut şi salarizarea după ureche, cum fac multe lucruri după ureche. Iese prost, iese foarte prost, fiindcă blocarea unei declaraţii... Iată că dintr-odată România este readusă la marginea Uniunii împreună cu ţări pentru care am tot respectul, dar care sunt de esenţă mai degrabă eurosceptică. Vreau să reamintesc acestor pesedişti că românii sunt europeni, sunt pro-europeni, iar aceste măsuri din ce în ce mai frecvente antieuropene, care vin pe linia PSD, care vin pe linia unei guvernări contraperformante a PSD, aceste măsuri riscă realmente să ne scoată din Europa. Aşa ceva nu se poate, nu este admisibil ca PSD printr-o guvernare după ureche, nefundamentată să ia din ce în ce mai des decizii care eu sunt convins că sunt dictate de la nivelul partidului, nu de la nivelul Guvernului şi să ne readucă în marginea Europei. Românii îşi doresc să fie parte integrantă din nucleul Europei, românii nu-şi doresc să aibă aceste abordări eurosceptice sau antieuropene", a declarat preşedintele.

Taguri articol
Loading...
loading...

Adaugă comentariul tău

NOTĂ: Te rugăm să comentezi la subiect. Sunt interzise atacurile la persoană, limbajul vulgar sau tendenţios şi postarea materialelor publicitare. Încălcarea acestor norme va fi sancţionată cu ştergerea imediată a comentariului.

Ştiri recomandate

Pagina a fost generata in 0.2129 secunde