România s-a ales cu o nouă condamnare la CEDO pentru tratament inuman

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

România s-a ales cu o nouă condamnare la CEDO pentru tratament inuman

Justiție 29 Noiembrie 2017 / 10:51 2190 accesări

România a suferit o nouă condamnare la CEDO, într-un proces privind tratamentul inuman aplicat unui deţinut care suferea de cancer şi care a decedat din cauza tratamentului inadecvat din spitalul penitenciar. Statul român trebuie să plătească 9000 de euro fiului deţinutului decedat.

"În hotarărea sa din cauza Dorneanu c. România din 28 noiembrie, CEDO a stabilit că refuzul Curţii de Apel Bacău de a dispune întreruperea executării pedepsei pentru o persoane ce suferea de cancer în fază terminală reprezintă un tratament inuman.

Reclamantul a fost condamnat în februarie 2013 pentru infraţiuni economice şi a fost încarcerat la 4 martie 2013. În aceeaşi zi a formulat cerere de întrerupere a executării pedepsei pe motive medicale, arătând că suferă de cancer în fază terminală şi are nevoie de chimioterapie, care nu se poate realiza în mediul carceral. Printr-o expertiză medicală s-a stabilit că supravieţuirea dlui. Dorneanu depinde de calitatea supraveghererii sale medicale, iar Tribunalul Bacău a dispus la 25 iunie 2013 întreruperea executării pedepsei pentru o perioadă de 3 luni. Recursul Ministerului Public a fost admis de Curtea de Apel Bacău la 29 iunie 2013. Starea de sănătate a dlui. Dorneanu s-a degradat şi nu i-a mai permis chimioterapia. Reclamantul a decedat la 24 decembrie 2013 în spitalul din Bacău.

Curtea a constatat că între data încarcerării şi data decesului, dl. Dorneanu a făcut obiectul a 27 de transferuri de la un penitanciar la altul şi a 7 transferuri în spitale penitanciar, toate aflate la distanţe mari unele faţă de altele. Transferurile au durat câteva zile în care dl. Dorneanu nu a primit niciun fel de îngrijire medicală. Curtea a constatat de asemenea că, pe măsură ce maladia a avansat, dl. Dorneanu nu putea rămâne în mediul carceral, autorităţile naţionale având obligaţia de a a se apleca şi asupra unor considerente umanitare. Curtea consideră că, având în vedere boala reclamantului şi faptele pe care le-a comis, riscul de recidivă era minim. Curtea a constatat şi faptul că judecătorii nu au fost foarte interesaţi de modalităţile concrete în care reclamantului i se administrează tratamentul medical.

Curtea consideră că instanţa naţională s-a aplecat mai mult asupra considerentelor de procedură decât asupra celor umanitare şi l-au împiedicat pe dl. Dorneanu să îşi trăiască ultimele zile în demnitate, nu legat cu cătuţele de un pat de spital", se arată în relatarea cazului de pe site-ul casei de avocatură Chiriţă şi Asociaţii.

Avocatul Radu Chiriţă, conferenţiar universitar la Facultatea de Drept a Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj, are o reacţie dură pe Facebook şi afirmă că asemenea speţe nu sunt rare în România.

Taguri articol


12